logo

Guvernul va lansa strategia pentru relaţii cu diaspora până la alegerile parlamentare


https://www.ipn.md/ro/guvernul-va-lansa-strategia-pentru-relatii-cu-diaspora-pana-la-7978_1014463.html

Strategia naţională pentru relaţii cu diaspora este în fază de elaborare şi urmează a fi lansată în luna octombrie a anului curent, a comunicat Angela Stafii, manager în  Biroul pentru relaţii cu diaspora, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Stafii, actualmente nu există o strategie pentru relaţii cu diaspora, acestea fiind reglementate de nişte planuri, majoritatea expirate, iar ultimul expiră în anul curent. Totodată, Stafii susţine că strategia este necesară şi din cauza schimbării circumstanţelor. „Noi am depăşit deja fenomenul migraţiei disperării, iar acum avem o migraţie de oportunităţi. Oamenii ştiu unde pleacă şi pentru ce pleacă. Totodată, am introdus în această categorie şi diaspora veche care este constituită din foştii deportaţi şi descendenţii lor”, a precizat oficialul.

Angela Stafii a mai spus că strategia, la care lucrează 30 de persoane, inclusiv reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din diferite ţări, se va baza în special pe reintegrarea şi reîntoarcerea migranţilor la valorile naţionale şi culturale ale Moldovei. Totodată, migranţii moldoveni ar putea contribui la formarea imaginii Republicii Moldova peste hotare.

În cadrul aceleaşi emisiuni, Stafii a îndemnat reprezentanţii diasporei moldoveneşti să participe la alegerile din toamna viitoare. „Este important ca oamenii să meargă la alegeri şi să le ajungă la toţi buletine de vot. De aceea îi îndemn pe cei aflaţi peste hotare să se înregistreze pe site-ul www.alegator.md pentru ca Guvernul să organizeze la nivel desfăşurarea scrutinului în străinătate”, a conchis Stafii.

Vitalie Vovc, reprezentant al diasporei moldoveneşti în Franţa, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că schimbul de experienţă şi exemplul de viaţă al moldovenilor care locuiesc în Occident îi va convinge mai uşor pe indecişii din Republica Moldova despre privilegiile aderării Republicii Moldova la UE. „Argumentul nostru forte este că timp de 22 de ani Republica Moldova s-a aflat sub influenţa Rusiei şi n-am ajuns nicăieri”, a spus moldoveanul stabilit în Franţa.