Guvernul urmează să aprobe o strategie naţională privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului
https://www.ipn.md/ro/guvernul-urmeaza-sa-aprobe-o-strategie-nationala-privind-reforma-sistemului-rezi-7967_963482.html
Guvernul urmează să adopte în acest an Strategia naţională şi Planul de acţiuni privind Reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pentru anii 2007-2012. În prezent, a început evaluarea tuturor celor 68 de instituţii rezidenţiale din R. Moldova. Potrivit ultimelor date, în aceste instituţii trăiesc şi învaţă circa 10350 de copii.
Scopul reformei este de a reduce numărul copiilor ce cresc şi se dezvoltă separat de familie, prin reintegrarea în familia naturală sau extinsă a majorităţii copiilor care se află în internate sau case de copii şi prin prevenirea instituţionalizării copiilor. Statisticile arată că circa 85% din copiii din instituţiile rezidenţiale au unul sau ambii părinţi în viaţă.
Autorităţile din domeniu preconizează crearea noilor servicii comunitare de protecţie a copilului şi a familiilor vulnerabile: consiliere, loc de muncă, bani, hrană, îmbrăcăminte sau alt sprijin, în funcţie de necesităţile fiecărei familii în parte.
De asemenea, vor fi dezvoltate servicii sociale integrate de tip familial: tutelă, case de copii de tip familial, asistenţă parentală profesionistă; de tip comunitar: centre de zi, centre maternale, centre de plasament temporar. De asemenea, se preconizează transformarea instituţiilor rezidenţiale în centre comunitare. În unele localităţi vor fi menţinute instituţiile rezidenţiale, dar cu un număr mic de copii şi cu servicii îmbunătăţite. În localităţile în care se va dovedi ineficientă existenţa internatelor sau a caselor de copii, acestea vor fi închise.
Studiile au demonstrat că un copil educat într-o instituţie rezidenţială nu are încredere în propriile forţe, îşi găseşte mai greu un loc de muncă şi poate intra în conflict cu legea. De asemenea, absolvenţii gimnaziilor internat sunt mult mai vulnerabili la traficul de fiinţe umane decât tinerii care au crescut în familie.
Reforma este desfăşurată de Guvern, cu sprijinul UNICEF şi al Uniunii Europene (TACIS), în cadrul Proiectului "Dezvoltarea serviciilor sociale integrate pentru familiile vulnerabile şi copiii în situaţii de risc".