Guvernul susţine că regimul GSP+ nu poate substitui pe deplin înţelegerile existente pe plan economic în cadrul CSI
https://www.ipn.md/ro/guvernul-sustine-ca-regimul-gsp-nu-poate-substitui-pe-deplin-7966_961255.html
Guvernul de la Chişinău e de părere că acordarea regimului GSP+ de către Uniunea Europeană, cu toate facilităţile pe care le prezintă, nu este de natură să poată substitui pe deplin înţelegerile care există pe plan economic în cadrul CSI şi să asigure reorientarea rapidă şi eficientă a majorităţii fluxurilor de mărfuri exportate de către R. Moldova de pe pieţele estice spre cele ale UE.
O astfel de declaraţie se conţine în avizul negativ, dat de Guvern, săptămâna curentă, la iniţiativa legislativă privind denunţarea acordurilor de constituire a Comunităţi Statelor Independente (CSI) şi de creare a Uniunii Economice.
Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor Oleg Serebrian, Igor Clipii, Valentina Golban, Vitalia Pavlicenco, Ion Neagu şi Valentina Cuşnir.
Potrivit avizului Guvernului, denunţarea acordului cu privire la crearea CSI ar conduce la încetarea calităţii de membru al R.Moldova în CSI, dar nu ar atrage după sine şi încetarea acţiunii acordurilor semnate de R. Moldova în cadrul CSI. Astfel, R. Moldova nu ar figura ca stat semnatar şi nu ar participa la negocierea noilor tratate de interes pentru ţara noastră, decât în cazul în care documentele respective vor conţine clauze care ar permite aderarea la acestea.
Potrivit articolului 33 al Tratatului cu privire la crearea Uniunii Economice, semnat la Moscova la 24 septembrie 1993, fiecare parte contratantă poate denunţa tratatul, notificând părţilor contractante intenţia sa cel puţin cu 12 luni înainte. În cazul denunţării acestui tratat, R. Moldova ar pierde calitatea de membru al Uniunii Economice şi, respectiv, nu ar beneficia de drepturile şi facilităţile care decurg din această calitate, se mai spune în avizul Guvernului, citat de Info-Prim Neo.