Guvernul şi UNICEF au lansat discuţiile asupra Strategiei de protecţie a familiei şi copilului
https://www.ipn.md/ro/guvernul-si-unicef-au-lansat-discutiile-asupra-strategiei-de-protectie-7967_997188.html
Procesul de consultări publice pentru elaborarea unei strategii de protecţie a familiei şi copilului în Republica Moldova a fost lansat marţi, 17 aprilie, la Orhei, unde a efectuat o vizită şi premierul Vlad Filat, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al UNICEF Moldova, strategia în cauză ar fi o continuare logică a reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului pentru anii 2007-2011, care a înregistrat progrese semnificative pentru copii. Astăzi în instituţiile rezidenţiale sunt de două ori mai puţini copii decât erau la începutul reformei. Copiii au fost ajutaţi să se reîntoarcă în familiile lor biologice sau au fost plasaţi în servicii alternative tip familie: case comunitare, case tip familie, servicii de asistenţă parentală profesionistă.
Progresul a decurs mai lent în cazul copiilor cu dizabilităţi şi celor de vârstă fragedă până la 3 ani. „Astăzi în Moldova mai sunt în jur de 200 de copii mici care locuiesc în instituţii, deşi aflarea lor aici poate fi dramatică. O regulă generală spune că pentru fiecare 3 luni petrecute într-o instituţie un copil pierde 1 lună în dezvoltare”, menţionează UNICEF.
Premierul Vlad Filat a declarat, în cadrul consultărilor de la Orhei, că angajamentul Guvernului de a stopa gradual plasarea copiilor mici în instituţii. „În felul acesta Guvernul moldovean a răspuns apelului lansat în anul 2011 de către UNICEF şi Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului către ţările din Europa Centrală şi de Est”, a menţionat premierul.
Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, a spus că Moldova este prima ţară din regiune care îşi ia un angajament politic atât de clar. „Apreciem iniţiativa Guvernului de a accepta această provocare”, a subliniat reprezentantul UNICEF.
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a declarat că Strategia de protecţie a copilului şi familiei din Moldova îşi propune şi să combată violenţa în familie, abuzul împotriva femeilor şi copiilor, exploatarea prin muncă şi exploatarea sexuală, crearea serviciilor comunitare calitative, precum şi sporirea bunăstării familiilor prin promovarea şi susţinerea unităţii, forţei şi rezistenţei familiei.
Pentru elaborarea strategiei vor fi consultaţi părinţii, copiii, specialiştii şi toţi cetăţenii interesaţi. Procesul va fi coordonat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, sub auspiciile Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi sprijinit de către cabinetul Prim-ministrului. UNICEF va asigura expertiza internaţională şi va coordona sprijinul oferit de către agenţiile ONU în Moldova şi organizaţiile neguvernamentale.