Guvernul şi CMC trebuie să se aşeze la masa de tratative pentru a rezolva problema sectorului energetic din Chişinău
https://www.ipn.md/ro/guvernul-si-cmc-trebuie-sa-se-aseze-la-masa-de-7967_968804.html
Rezolvarea problemelor din sectorul energetic al municipiului Chişinău va fi posibilă doar, dacă autorităţile centrale şi cele locale vor conştientiza gravitatea situaţiei create şi vor colabora în vederea găsirii unei soluţii. Aceasta este concluzia enunţată de către consilierul municipal al Partidului Democrat, Oazu Nantoi, în cadrul conferinţei de presă din 12 martie, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit consilierului municipal, situaţia se agravează şi mai mult, deoarece în CMC nu există o majoritate funcţională şi competentă. Sursa citată menţionează că rezolvarea problemelor în sectorul energetic a fost permanent amânată, pe fundalul unei politici tarifare populiste. Până în prezent, spune Oazu Nantoi, nu a existat nici o decizie concretă care ar fi putut prevedea stabilirea unui tarif optim. Alesul local a subliniat că până la etapa actuală, primarul general, Dorin Chirtoacă, nu a prezentat un program coerent de guvernare pentru patru ani, care ar prevedea soluţii realiste pentru sectorul energetic din Chişinău.
Pe de altă parte, Oazu Nantoi a adus în atenţie faptul că PCRM tergiversează, în mod conştient, adoptarea în Parlament a Legii cu privire la statutul municipiului Chişinău. Astfel, analistul susţine că, în lipsa unui cadru juridic complet, activitatea administraţiei publice locale este blocată. Consilierul a atenţionat că în toamna anului 2008 locuitorii Chişinăului se vor confrunta cu majorări drastice ale tarifului pentru căldură, ca o consecinţă a pierderii controlului de către CMC asupra SA „Termocom”.
Oazu Nantoi şi-a manifestat îngrijorarea faţă de tariful stabilit de „Termocom” pentru o Gcal. Consilierul municipal consideră că orice tarif pentru căldură de peste 450 lei/Gcal, în condiţiile iernii 2007-2008, nu este justificat. „Întreprinderea SA „Termocom” a fost şi rămâne un monopolist netransparent şi energofag”, a subliniat consilierul municipal.
Pentru a evita colapsul financiar din sectorul energetic al municipiului Chişinău, Oazu Natoi este de părerea că guvernanţii trebuie să intervină în aplanarea situaţiei. Potrivit lui, Guvernul nu a depus eforturi pentru redresarea situaţiei, acolo unde era obligat să contribuie la modernizarea sistemului energetic al Chişinăului.
În opinia lui Oazu Nantoi, soluţia pentru dezamorsarea situaţiei ar fi orientarea spre exemplele ţărilor din Europa care au reuşit să găsească metode pentru evitarea risipei de energie. Potrivit consilierului municipal, pentru modernizarea reţelelor de încălzire în municipiu, se cer investiţii de lungă durată în volum destul de mare. Alesul local comunicat despre un proiect în desfăşurare al Agenţiei Suedeze de Dezvoltare Internaţională (SIDA) care oferă consultanţă referitor la modul de organizare a sectorului energetic în Chişinău. Proiectul prevede recomandări din partea experţilor străini privind modul de reducere a irosirii de energie. Oazu Nantoi spune că, deocamdată, există doar un efort din exterior, iar în interior nimeni nu este preocupat de găsirea unei rezolvări viabile.
La sfârşitul lunii ianuarie curent Curtea de Apel Chişinău a dat câştig de cauză SA „Termocom” în procesul intentat împotriva CMC. „Termocom” a solicitat în instanţă anularea deciziei CMC din 4 decembrie 2007 prin care a fost abrogat tariful de 540 lei la energia termică. Municipalitatea a fost obligată să achite întreprinderii 100 mln lei, sumă restantă acumulată în contul diferenţei dintre tariful de 233 lei achitat de populaţie şi tariful de 540 lei. Actualmente este pus pe rol un alt dosar. Distribuitorul a solicitat în instanţă obligarea CMC să majoreze tariful pentru termificare.