Guvernul se justifică
https://www.ipn.md/ro/guvernul-se-justifica-7965_970189.html
Guvernul a acordat cu titlu gratuit grâu alimentar din ajutoarele umanitare combinatului de panificaţie SA „Franzeluţa” din Chişinău şi Combinatului de panificaţie din Bălţi pentru a preîntâmpina o eventuală majorare a preţurilor la pâine. Motivaţia a fost prezentată în Parlament joi, 19 iunie, de către viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Perju, ca răspuns la interpelarea deputatului Vlad Filat, preşedinte al Partidului Liberal-Democrat din Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Parlamentarul a cerut anterior explicaţii în legătură cu distribuirea, contrar legislaţiei în vigoare, a 11 mii tone de grâu din ajutoarele umanitare unor întreprinderi care activează în scopul obţinerii profitului şi a acuzat Guvernul de gestionare netransparentă şi ilegală a ajutoarelor umanitare oferite Moldovei de către Federaţia Rusă şi România pentru depăşirea efectelor secetei din anul trecut.
Viceministrul agriculturii a argumentat decizia de a susţine cele două întreprinderi prin faptul că acestea asigură cu produse de panificaţie o mare parte a populaţiei şi, în acelaşi timp, influenţează preţurile la pâine. Totodată, a menţionat Ion Perju, 77 de agenţi economici care produc pâine au primit 11,6 mii tone grâu alimentar din rezerva de stat în calitate de credit tehnic.
Rugat să motiveze caracterul secret al hotărârilor Guvernului prin care au fost distribuit grâu din ajutoare umanitare, viceministrul a făcut trimitere la legea privind rezervele materiale de stat care prevede că astfel de decizii sunt cu sau fără caracter secret.
Vlad Filat a ţinut să sublinieze discrepanţa mare dintre ajutoarele oferite cu titlul gratuit celor două întreprinderi mari (11 mii tone) şi subvenţiile oferite ca şi credit tehnic celorlalţi agenţi economici. Deputatul a făcut, în acest sens, o interpelare Procuraturii Generale şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, cerându-le să verifice legalitatea acţiunilor guvernării. Vlad Filat a solicitat instituirea unei comisii speciale pentru a efectua un control riguros la capitolul repartizării ajutoarelor umanitare venite din străinătate pentru diminuarea efectelor secetei din Moldova. Propunerea liderului PLDM a fost respinsă de către majoritatea parlamentară, fiind susţinută doar de 17 deputaţi din opoziţie.