Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. Prin acest proiect, autoritățile își propun să reducă vulnerabilitatea zonelor râului Bâc afectate de schimbările climatice cu impact negativ asupra infrastructurii urbane a municipiului Chișinău. În cardul proiectului, pe mai multe sectoare va fi adâncită albia râului Bâc și va fi curățată de nămol, de gunoi și de elemente de construcție. De asemenea, este prevăzută și amenajarea albiei râului și a terenului adiacent ca zonă de agrement, cu plantare de arbori și arbuști, amenajare de alei, piste de bicicliști, instalare iluminat stradal și mobilier urban, transmite IPN.
Șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, a declarat la ședința operativă de la Primărie că zonele de intervenție sunt: din orașul Vatra – până la strada Grădina Botanică din Chișinău, pe o lungime de 24,56 km și încă 21,38 km în raionul Strășeni. Prima activitate a proiectului, cu un buget de 270 de mii de euro, presupune elaborarea unui studiu de evaluare a impactului asupra mediului, dar și realizarea documentației tehnice de proiect. Totodată, va fi elaborat un plan de măsuri pentru soluționarea problemelor legate de pericolul inundațiilor și secetelor ca rezultat al schimbărilor climatice în albia râului Bâc.
Șeful DGLCA a enumerat printre beneficiile de mediu: reducerea vulnerabilității la schimbările climatice, prevenirea poluării apelor de suprafață în care se revarsă râul Bâc, folosirea rațională a zonelor verzi care duc la reducerea efectelor emisiilor de oxid de carbon. Implementarea proiectului va aduce și beneficii economici, printre care: posibilitatea de irigare a câmpurilor agricole din localitățile în aval de sectorul râului inclus în proiect, atragerea de noi investiții, publice și private, în zona albiei consolidate a râului Bâcului, precum și scăderea pagubelor materiale provocate de inundații.
De exemplu, în perimetrul străzilor Mihai Viteazul și Feredeului va fi amenajată complex albia râului, prin consolidarea cu beton. De asemenea, vor fi edificate trei construcții de retenție a apei dotate cu stăvilare rabatabile, în scopul formării unor suprafețe lărgite de apă cu adâncimi de până la 2,5 m.