Guvernul Regatului Olandei a oferit R. Moldova 1,2 mln USD pentru depăşirea consecinţelor secetei
https://www.ipn.md/ro/guvernul-regatului-olandei-a-oferit-r-moldova-12-mln-7966_967964.html
Guvernul Regatului Olandei a oferit R. Moldova 1,2 mln USD pentru depăşirea consecinţelor secetei din vara trecută în cadrul proiectului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) „Acordarea asistenţei de urgenţă şi a asistenţei tehnice în depăşirea crizei secetei în Moldova”.
Ron Keller, Ambasadorul Olandei în R. Moldova, a declarat că donaţia vine să completeze asistenţa ONU pentru R. Moldova şi se înscrie într-un şir de acţiuni pe care le întreprinde Guvernul R. Moldova în comun cu Naţiunile Unite ca răspuns la necesităţile de urgenţă create de seceta ce a afectat grav republica vara trecută. „Sperăm că ajutorul nostru va rezolva nu numai problemele imediate ale populaţiei din Moldova, dar va contribui şi la crearea unui sistem eficient de atenuare a riscurilor legate de calamităţile naturale”, a mai spus Keller.
Proiectul ONU „Acordarea asistenţei de urgenţă şi a asistenţei tehnice în depăşirea crizei secetei în Moldova” va fi implementat pe parcursul a şase luni, bugetul total disponibil fiind estimat la 8 mln USD. Până în prezent, 20 mii 500 de familii de fermieri din republică, care au suferit din cauza secetei, au beneficiat din partea ONU de pachete formate din seminţe, îngrăşăminte şi combustibil. În următoarele luni, alte 20 mii de familii social vulnerabile vor primi hrană pentru animale, care va asigura securitatea alimentară a vitelor pentru toată perioada de iarnă, evitând, astfel, sacrificarea lor.
Proiectul se desfăşoară şi cu susţinerea financiară a Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA), Agenţiei Austriei pentru Dezvoltare (ADA), Comisiei Europene prin intermediul Directoratului General pentru Asistenţă Umanitară (ECHO), Guvernului Norvegiei, Guvernului Italiei, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).
Proiectul este gestionat de către PNUD în parteneriat cu FAO, UNFPA, UNICEF, alte agenţii ONU, Guvernul R. Moldova, precum şi sectorul asociativ şi autorităţile publice locale, care sunt parteneri de implementare a acestui proiect.