Guvernul R. Moldova nu asigură libertatea şi siguranţa cetăţenilor, experţi
https://www.ipn.md/ro/guvernul-r-moldova-nu-asigura-libertatea-si-siguranta-cetatenilor-experti-7965_978689.html
Republica Moldova încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor moldoveni din Transnistria. Aceasta este concluzia studiului „Libertatea şi securitatea persoanei în regiunile de conflict”, lansat miercuri, 4 noiembrie, la Chişinău, de către Asociaţia „Promo-LEX”.
Studiul e realizat în cadrul unui proiect implementat cu suportul Balkan Trust for Democracy şi Black Sea Trust for Regional Cooperation, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit preşedintele „Promo-LEX”, Ion Manole, atunci când sunt sesizate încălcări pe teritoriul din stânga Nistrului, forţele de ordine din Moldova dau din umeri şi spun că nu pot face nimic din cauza că nu controlează acest teritoriu. Aceasta în condiţiile în care Guvernul moldovenesc este obligat să asigure respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor ţării.
Unul dintre argumentele care demonstrează că locuitorilor din stânga Nistrului nu li se asigură accesul la justiţie, în opinia lui Manole, este faptul că dintre toate localităţile transnistrene, numai 2 au comisariate de poliţie şi procuraturi subordonate Chişinăului – Tighina şi Dubăsari. Pe de altă parte, toate, în afară de Camenca, au judecătorii în care în loc de 55 judecători, activează dor 12.
Referindu-se la condiţiile de detenţie din Transnistria, Manole a declarat că în ultimii zece ani, numărul deţinuţilor infectaţi cu SIDA a crescut de la 6 la 168. În opinia lui, Guvernul moldovenesc ar trebui să deschidă un dosar aparte pe fiecare caz de condamnare de către autorităţile de la Tiraspol, pentru ca apoi să le negocieze pe toate în cadrul Comisiei Unificate de Control, cu responsabili de la OSCE şi alte instituţii Internaţionale.
Referindu-se la cazul lui Ilie Ilaşcu, Manole a amintit că acesta nu a fost executat numai din cauza că procurorii moldoveni au iniţiat dosare penale pe numele celor care l-au arestat şi condamnat.
Manole susţine că mecanismele prin care autorităţile moldoveneşti, inclusiv delegaţia din Comisia Unificată de Control, încearcă să soluţioneze problemele, sunt ineficiente şi trebuie să fie înlocuite cu altele. El pledează pentru efectuarea unui audit cu scopul de a examina câţi bani s-au cheltuit şi ce realizări s-au obţinut.
Directorul Liceului Ştefan cel Mare de la Grigoriopol, refugiat în Doroţcaia, Eleonora Cercavschi, a declarat că autorităţile de la Chişinău au acordat prea puţină atenţie problemelor şcolilor moldoveneşti în regiune. Ea l-a acuzat pe fostul ministru al reintegrării, Vasili Şova, de faptul că nu a venit niciodată să vorbească cu profesorii, elevii şi părinţii.
Expertul în domeniul drepturilor omului, Doina Ioana Străisteanu, a declarat că actul juridic exercitat la Tiraspol trebuie să fie revizuit de Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova. Ea le-a reproşat foştilor negociatori în „problema şcolilor româneşti din Transnistria” faptul că au negociat cu autorităţile transnistrene în baza legislaţiei transnistrene, care nu numai că interzice grafia latină, dar şi încalcă Constituţia Republicii Moldova.
Şeful Direcţiei informaţii şi analiză din cadrul fotului Minister al Reintegrării, George Bălan, a declarat că fostele autorităţi au făcut tot ce le-a stat în puteri şi cât le-a permis bugetul. În opinia lui, în loc să fie calculate cheltuielile pentru aplicarea mecanismelor existente de soluţionare a problemelor, ar trebui să fie calculate pierderile pe care le suportă Republica Moldova din cauza nesoluţionării conflictului transnistrean. Potrivit lui Bălan, Ministerul Reintegrării a avut nu mai mult de 10 angajaţi.
Vicepremierul pe probleme de reintegrare, Victor Osipov, a spus că autorităţile trebuie să-şi concentreze ateţia asupra problemelor reale ale cetăţenilor moldoveni în stânga Nistrului, care nu se văd din spatele problemelor politice. „Autorităţile moldoveneşti trebuie să dezvolte politici şi să ofere un acces garantat la justiţie locuitorilor Transnistriei. Acest subiect, precum şi încălcarea dreptului la circulaţie şi situaţia deţinuţilor în izolatorul de la Tiraspol vor fi abordate în cadrul discuţiilor de la Viena”, a declarat Osipov.
Negociatorii problemei transnistrene se vor întâlni vineri, 6 noiembrie, la Tiraspol, pentru a discuta posibilitatea reluării negocierilor privind soluţionarea conflictului transnistrean, în formatul 5+2.