Guvernul R. Moldova a pierdut la CEDO într-un singur dosar mai mulţi bani decât în toate celelalte anterioare împreună
https://www.ipn.md/ro/guvernul-r-moldova-a-pierdut-la-cedo-intr-un-singur-dosar-mai-multi-bani-decat-i-7967_968403.html
Guvernul R. Moldova va fi obligat să achite peste 2,55 mln euro (circa 42 mln lei) reclamanţilor în trei dosare pierdute marţi, 12 februarie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Doar în cauza „Oferta Plus v. Moldova”, suma despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat este de peste 2,53 mln euro, transmite Info-Prim Neo.
SRL „Oferta Plus” (reclamant) a livrat în anii 1997-1998 energie electrică în Republica Moldova, inclusiv către instituţiile bugetare, care nu au plătit o parte din energia consumată. Reclamantul a obţinut în 1999 o hotărâre judecătorească prin care Ministerul Finanţelor a fost obligat să-i plătească suma de 20 mln lei. Hotărârea dată a fost menţinută prin o hotărâre a Plenului Curţii Supreme de Justiţie în anul 2001 şi a devenit, astfel, irevocabilă. Hotărârea judecătorească din 1999 nu a fost, însă, executată până în anul 2003. În decembrie 2003, între reclamant şi Ministrul Finanţelor a fost încheiat un acord de executare eşalonată a hotărârii în termen de 10 luni. Acordul a fost executat numai pentru 2.5 luni, după care reclamantul a fost informat că acesta nu va mai fi respectat.
În aprilie 2004, reclamantul a depus o cerere la CEDO, informând despre acest fapt agentul guvernamental şi Ministerul Finanţelor. După aceasta, Ministerul Finanţelor a depus o cerere de revizuire la Plenul Curţii Supreme de Justiţie, care, la 12 iulie 2004, printr-o hotărâre unanimă, a casat hotărârea din 1999 şi a trimis cauza la rejudecate. În urma reexaminării cauzei, Curtea Supremă de Justiţie, în februarie 2005, a respins integral pretenţiile reclamantului.
La cererea Ministerului Finanţelor, în noiembrie 2004, Procuratura Generală a pornit o urmărire penală împotriva directorului SRL „Oferta Plus” pentru ca a cerut până la 12 iulie 2004 executarea hotărârii din 1999. Urmărirea penală a fost încetată pentru un timp şi redeschisă ulterior. Directorul reclamantului a fost arestat mai mult de 3 luni, iar dosarul său a fost transmis în instanţă de judecată pentru examinare.
La 19 decembrie 2006, CEDO a decis că hotărârea din 1999 a fost casată abuziv şi că urmărirea penală a fost pornită pentru că a depus cererea la Curte.
La 4 ianuarie 2007, SRL „Oferta Plus” a solicitat Plenului Curţii Supreme de Justiţie să caseze hotărârea sa din 12 iulie 2004, cu menţinerea hotărârii din 1999. La 29 octombrie 2007, instanţa a admis cererea SRL „Oferta Plus”, însă, a dispus ca hotărârea din 1999 nu urmează a fi pusă în executare. De fapt, aceasta înseamnă că SRL „Oferta Plus” nu avea dreptul să primească sumele acordate prin hotărârea din 1999.
CEDO a obligat Guvernul să achite reclamantului despăgubiri de 2,5 mln euro cu titlu de prejudicii materiale, 25 mii euro cu titlu de prejudicii morale şi 10,1 mii cu titlu de costuri şi cheltuieli.
Potrivit avocatului Vladislav Gribincea, care a reprezentant reclamantul la CEDO, printre persoanele responsabile pentru această condamnare sunt prim-viceprim-ministrul Zianida Grecianâi (pe atunci ministru al Finanţelor), procurorul general Valeriu Gurbulea (pe atunci prim-adjunct al procurorului general), viitorul reprezentant al Moldovei la CEDO Mihai Poalelungi (judecător la CSJ).
În alte două cauze (Guja v. Moldova şi Flux v. Moldova), Guvernul a fost condamnat pentru încălcarea dreptului la libera exprimare, consfinţit în art. 10 al Convenţiei Europene, fiind obligat să achite reclamanţilor despăgubiri de circa 23 mii de euro.
Până în prezent Guvernul de la Chişinău a fost condamnat în circa 110 cauze de către CEDO, fiind obligat să achite (împreună cu deciziile din 12 februarie) circa 4,5 mln de euro (73,5 mln lei).