logo

Guvernul propune Parlamentului declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării


https://www.ipn.md/ro/guvernul-propune-parlamentului-declararea-starii-de-urgenta-pe-intreg-7965_1080692.html

Guvernul propune Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ministrului justiției, Vadei Nagacevschi, care a prezentat proiectul în acest sens, propunerea vine ca urmare a analizei raportului Comisiei pentru Situații Excepționale privind necesitatea declarării stării de urgență, recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate, dar și discuțiilor în societate, transmite IPN.

Ministrul justiției a remarcat că starea de urgență nu reprezintă închiderea economiei și a țării, ci un instrument care lărgește marja de acțiune a statului. Acțiunile care vor fi întreprinse sunt dependente de comportamentul cetățenilor.

Potrivit lui, în condițiile în care executivul este cu un mandate limitat, nu a fost indicat termenul pentru care să fie declarată starea de urgență, în speranța că Parlamentul va indica termenul nu din preferințe politice, dar din necesitățile rezonabile pentru soluționarea crizei. Fadei Nagacevschi speră ca măsurile aplicabile pe durata stării de urgență să fie identificate prin consens politic larg. În acest sens, spune el, există un set de recomandări de pe platforma Consiliului Suprem de Securitate (CSS) și a Președinției, Parlamentului, dar și a sistemului medical. Care va fi marja de acțiune a Comisiei pentru Situații Excepționale o va decide anume Parlamentul.

„Starea de urgență, aparent, este conformă cu agenda politică a tuturor actorilor care și-au declarat drept prioritate lupta cu pandemia și ăsta va fi un test de sinceritate pentru dorința de a lupta cu pandemia”, a adăugat el.

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a spus că în nenumărate rânduri a făcut apel către Parlament și Președinție prin care a chemat să fie convocată o ședință specială a Parlamentului prin care, de comun acord, să fie discutată situația pandemică precară din țară, dar apelurile nu au fost auzite. El crede că acest subiect trebuie discutat la modul cel mai serios și politicienii să-și asume o parte din responsabilitatea gestionării crizei pandemice din țară, oferind Guvernului în demisie pârghii suplimentare pentru gestionarea pandemiei.

Parlamentul a anunțat că se convoacă în ședință, miercuri, 31 martie, începând cu ora 14.00. Ordinea de zi, deocamdată, nu a fost anunțată.