logo

Guvernul propune o nouă prelungire a stării de urgență, cu încă 30 de zile


https://www.ipn.md/ro/guvernul-propune-o-noua-prelungire-a-starii-de-urgenta-7965_1100970.html

Guvernul propune o nouă prelungire a stării de urgență, cu încă 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie. Proiectul de hotărâre aprobat miercuri va fi transmis Parlamentului pentru examinare, transmite IPN.

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a declarat că proiectul de prelungire a stării de urgență a fost elaborat în contextul dinamicii de securitate regională din ultimele luni.

„Dinamica de securitate regională din ultimele luni și incertitudinile privind evoluția ulterioară a războiului dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei constituie circumstanțe ale păstrării riscurilor cu nivel înalt de impact care pot afecta și Republica Moldova. Având în vedere consolidarea instrumentarului de influență informațională ghidată din extern cu elemente de dezinformare, totale sau parțiale, se anticipează eforturi ale factorului rus în albia ocolirii măsurilor impuse de autorități întru menținerea amplitudinii știrilor false, manipulărilor, promovarea mesajelor distorsionate”, a spus ministrul.

El a remarcat că în contextul activizării eforturilor Republicii Moldova de armonizare a cadrului legal național pe parcursul integrării europene, de susținere a politicilor de securitate și apărare comună a Uniunii Europene, precum și eforturile Uniunii Europene de sancționare a unor încălcări la nivel internațional, ca răspuns la recunoașterea ocupării sau anexării ilegale de către Federația Rusă a anumitor zone, „se mențin premisele unui răspuns proporțional al Federației Ruse materializat pe principiile segmentale vulnerabilității existente în Republica Moldova”.

Adrian Efros a spus că rămâne incert potențialul de intensificare a operațiunilor informativ-supersive ale serviciilor speciale ruse, motiv din care se consideră oportună menținerea vigilenței și mecanismului de răspuns la crize.

Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă de atunci de mai multe ori, precedentul proiect în acest sens fiind votat în Parlament la 21 septembrie cu 60 de zile.