logo

Guvernul propune o nouă prelungire a stării de urgență


https://www.ipn.md/ro/guvernul-propune-o-noua-prelungire-a-starii-de-urgenta-7965_1099503.html

Guvernul propune o nouă prelungire a stării de urgență, cu încă 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. Proiectul de hotărâre aprobat miercuri va fi transmis Parlamentului pentru examinare, transmite IPN.

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a declarat că proiectul de prelungire a stării de urgență a fost elaborat în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din 20 septembrie.

„Riscurile pentru securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, rămân pertinente. Evenimentele de ultimă oră au dus la extinderea efectelor războiului dincolo de hotarele Ucrainei. Atacurile cu rachete de croazieră și drone ale Rusiei asupra infrastructurii portuare maritime și fluviale din Ucraina mențin o situație de securitate gravă în regiune. Doar câțiva kilometri despart Republica Moldova de unele zone de conflict, ceea ce o face vulnerabilă la amenințări publice”, a declarat ministrul.

Potrivit lui, înaintea sezonului rece există riscuri semnificative ca forțele armate ruse să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina, fapt ce ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Moldova, așa cum s-a întâmplat sezonul trecut.

„Se conturează și o dinamizare a derulării atacurilor informaționale cu riscuri crescute asupra climatului social și politic, implicit prin exploatarea spațiului informațional și consolidarea instrumentarului de influență informațională ghidată din afara Republicii Moldova, cu elemente de dezinformare. Se anticipează amplificarea știrilor false și a manipulărilor, cu promovarea mesajelor distorsionate menite să submineze și încrederea în instituțiile statului”, susține Adrian Efros.

În context, premierul Dorin Recean a declarat că în Republica Moldova este pace și liniște datorită curajului ucrainenilor în luptă, dar și datorită capacității instituțiilor statului să utilizeze judicios pârghiile acordate de către Parlament prin instrumentul „stare de urgență”. „De asta Guvernul are nevoie de acest instrument în continuare, pentru ca să putem să asigurăm un mediul calm și liniștit în Republica Moldova”, a mai spus șeful executivului.

Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă de atunci de mai multe ori, precedentul proiect în acest sens fiind votat în Parlament la sfârșitul lunii iulie.