Guvernul promite să susţină financiar natalitatea
https://www.ipn.md/ro/guvernul-promite-sa-sustina-financiar-natalitatea-7967_970000.html
Guvernul va oferi familiilor tinere cu doi şi mai mulţi copii ajutor financiar în valoare de 30-50 mii lei pentru achiziţionarea de spaţiu locativ. Despre aceasta a comunicat vineri, 6 iunie, viceprim-ministrul Victor Stepaniuc, în cadrul conferinţei naţionale „Politicile de protecţie socială a familiei tinere: realităţi şi perspective”. Oficialul nu a precizat, însă, când se va întâmpla acest lucru, transmite Info-Prim Neo.
Stepaniuc spune că şi alocaţiile pentru absolvenţii facultăţilor de pedagogie medicină, cultură şi asistenţă socială, care vor accepta să activeze în zonele rurale, vor creşte până la 50 mii lei în primii cinci ani după finisarea studiilor.
Participanţii la conferinţă au menţionat faptul că familiile tinere din republică se confruntă cu numeroase probleme, în special de ordin material. În consecinţă se înregistrează o rata sporită a divorţurilor, mulţi tineri amână întemierea unei familii pentru mai târziu, iar cuplurile care reuşesc să rămână împreună se limitează la un singur copil.
Actualmente indemnizaţia unică la naştere constituie 1200 lei în cazul primului copil şi circa 1500 lei pentru următorii. Pentru îngrijirea copiilor până la 1 an şi jumătate familiile primesc o indemnizaţie lunară de 150 lei, în timp ce pentru întreţinerea unui copil până la vârsta de 3 ani sunt oferite indemnizaţii lunare în mărime de 20 la sută din salariul mamei.
Oficiali ai Ministerului Sănătăţii au evidenţiat un şir de probleme care afectează sănătatea şi potenţialul de dezvoltare al tinerilor. Printre acestea: abuzul de alcool, consumul de droguri, fumatul. Potrivit Mariei Ţăruş, şef de direcţie în cadrul ministerului, circa 16 la sută din tineri cu vârsta de 15-18 ani fumează, 5 la sută folosesc în mod frecvent băuturi alcoolice, iar în jur de 12 la sută au experimentat drogurile.
În R. Moldova tinerii reprezintă a cincea parte din populaţie.
Conferinţa naţională „Politicile de protecţie socială a familiei tinere: realităţi şi perspective” întruneşte reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, mediului academic, organizaţiilor internaţionale şi societăţii civile. Evenimentul este organizat de Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului în comun cu Academia de Administrare Publică şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), în cadrul acţiunilor preconizate pentru „Anul Tineretului”.