Guvernul promite să sprijine familiile sărace pentru a preveni instituţionalizarea copiilor
https://www.ipn.md/ro/guvernul-promite-sa-sprijine-familiile-sarace-pentru-a-preveni-institutionalizar-7967_964222.html
Sistemul rezidenţial de îngrijire a copilului din Moldova va fi reformat până în anul 2012, conform unei Strategii aprobate miercuri, 4 aprilie, de Guvern. În aceeaşi şedinţă Cabinetul de miniştri a aprobat Planul de implementare a Strategiei.
Obiectivele principale ale reformei constau în asigurarea şi respectarea dreptului copilului de a creşte în mediul familial. În special, se preconizează reducerea în jumătate a numărului de copii care locuiesc separat de familii, precum şi reorganizarea instituţiilor rezidenţiale conform unui plan general de transformare.
Guvernul susţine că reformarea sistemului rezidenţial nu presupune lichidarea tuturor instituţiilor rezidenţiale, ci reducerea treptată şi reorganizarea lor pentru a crea condiţii mai bune pentru educaţia şi îngrijirea copiilor.
Strategia include evaluarea fiecărui copil aflat în îngrijire rezidenţială, în baza căreia vor fi elaborate planuri individuale de reintegrare a copiilor în familii. De asemenea, vor fi acordate servicii de pregătire a familiilor pentru primirea copilului instituţionalizat sau de plasare a acestuia în servicii de tip familial, iar pentru fiecare copil şi familie vor fi făcute evaluări de postintegrare.
Specialiştii susţin că studiile în domeniul protecţiei copilului au demonstrat că îngrijirea rezidenţială afectează grav dezvoltarea personalităţii copilului şi creează multiple probleme în procesul de reintegrare socială a acestuia. Totodată, sub aspect financiar, îngrijirea instituţională este o formă costisitoare şi ineficientă în raport cu sistemele de protecţie, bazate pe sprijin familial şi servicii comunitare.
Potrivit ministrului Educaţiei şi Tineretului, Victor Ţvircun, în cadrul reformei, vor fi dezvoltate servicii sociale de tip tutelă, case de copii de tip familial, asistenţă parentală profesionistă, sau create instituţii de tip comunitar: centre de zi, maternale, de plasament temporar. Autorităţile consideră că asemenea servicii vor asigura copiilor o casă mai bună decât orfelinatul sau internatul, fiind şi mai puţin costisitoare, faţă de cheltuielile actuale de întreţinere a sistemului, care se ridică la 150 mil. lei anual. De asemenea, s-a anunţat că va fi găsită o nouă formă de susţinere a familiilor socialmente vulnerabile, pentru a preveni instituţionalizarea copiilor.
În Moldova activează 68 de instituţii rezidenţiale, în care sunt plasaţi peste 12 mii de copii, 85% din care au unul sau ambii părinţi în viaţă.