logo

Guvernul PAS promite să lanseze mai multe acțiuni în salarizare și protecție


https://www.ipn.md/ro/guvernul-pas-promite-sa-lanseze-mai-multe-actiuni-in-7965_1090985.html

Deși primul an de guvernare PAS nu a fost cel așteptat, oamenii sunt îndemnați să dea dovadă de răbdare și încredere, pentru a vedea trecerea de la un guvern de crize la un guvern de creștere. Îndemnul vine din partea premierului Natalia Gavrilița, prim-vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, care promite că în august, când se împlinește un an de la învestirea Guvernului PAS, va lansa mai multe acțiuni în domeniile salarizare și protecție, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, cu genericul „PAS la raport”, șefa Cabinetului de miniștri a trecut în revistă realizările actualei guvernări. Pensia minimă a crescut până la 2200 de lei, salariul minim pe economie – până la 3500 de lei, a spus Natalia Gavrilița.

Totodată, Igor Grosu, președintele Parlamentului, a menționat că, spre dosebire de fostele guvernări, care au majorat pensiile pentru persoanele cu dizabilități cu 200 de lei în trei ani, actuala guvernare a mărit pensiile persaonelor cu nevoi speciale cu 1000 de lei în 10 luni. Pe lângă aceasta, pensiile au fost indexate cu aproape 14%. Peste 1 milion de gospodării au primit compensații pentru gaz, iar valoarea medie a ajutorului a constituit aproximativ 3500 de lei. În același timp, a fost majorat și Fondul de subvenționare al agriculturii.

PAS a reușit să majoreze salariul mediu pe economie cu 14%, până la 9900 de lei. Actuala guvernare a reușit să plătească restanțele salariale de la Calea Ferată a Moldovei și, totodată, a majorat leafa acestor angajați, care constituie la momentul actual peste 7 mii de lei, potrivit lui Igor Grosu. „Am făcut un pas istoric pentru a intra în familia europeană, Republica Moldova a devenit țară candidată UE, iar aceasta înseamnă că va primi ajutor pentru modernizarea țării”, a spus Igor Grosu.

Speakerul Parlamentului a adăugat că, „ani la rând, hoții se plimbau cu mașini scumpe și ne învățau cum să trăim, dar acum ei sunt fugari și s-au ales cu procese de judecată. Au fost votate legi, pentru cei ce au furat ani la rând, astfel ca bunurile dobândite ilegal de ei să fie confiscate. A început lupta împotriva schemelor, iar veniturile la Inspectoratul Fiscal de Stat sunt în continuă creștere”, a spus Igor Grosu.

Potrivit președintelui Parlamentului, una dintre prioritățile actualei guvernări este de a asigura securitatea energetică a țării. Furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să aibă rezerve în stocuri pentru cel puțin 2 luni de iarnă. Au fost reduse controalele și birocrația pentru crescătorii casnici de animale. Pentru a nu admite dezinformarea, instituțiile media care vor difuza informații false vor fi amendate cu 70-100 de mii de lei, a punctat Igor Grosu.