logo

Guvernul nu a susținut stimulentele fiscale pentru întreprinzătorii din raionul Dubăsari


https://www.ipn.md/ro/guvernul-nu-a-sustinut-stimulentele-fiscale-pentru-intreprinzatorii-din-raionul-7966_1039440.html

Guvernul nu a susținut proiectul de lege pentru instituirea unor măsuri suplimentare de susținere a activității de întreprinzător în unele localități din stânga Nistrului ale raionului Dubăsari, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați, transmite IPN.

Proiectul propus prevede scutirea integrală de impozitul pe venit aplicat  activității de întreprinzător, precum și cota zero TVA. În opinia Ministerului Finanțelor, acordarea stimulentelor fiscale doar unor categorii de contribuabili va determina creșterea inechității fiscale și va conduce la distorsionarea sistemului fiscal național și complicarea administrării fiscale. Există riscul înregistrării fictive a unor agenți economici pentru a benefica de tratament preferențial.

Obiectivele politicii fiscale pe termen mediu sunt orientate spre un sistem de impozitare echitabil, bazat pe principii generale de impozitare şi trecerea la subvenționarea directă din partea statului. Iar esența inițiativei legislative vine în contradicție cu acestea, se menționează în avizul Guvernului.