Guvernul mai face un pas pentru reluarea exporturilor de miere în UE
https://www.ipn.md/ro/guvernul-mai-face-un-pas-pentru-reluarea-exporturilor-de-miere-in-ue-7966_982780.html
Autorităţile administraţiei publice locale de nivelul I vor mai avea o obligaţie – să înregistreze anual persoanele care au stupi, să noteze informaţii despre numărul familiilor de albine şi, eventual, despre locul permutării temporare a ştiubeielor. Prin alte modificări în Legea apiculturii, aprobate de Guvern, se introduc şi reglementări privind bonitatea – determinarea valorii claselor familiilor de albine în baza caracteristicilor morfoproductive şi biologice, la certificarea materialului genitor apicol, transmite Info-Prim Neo.
„Acest lucru va exclude comercializarea clandestină a materialului genitor dubios şi va contribui la ameliorarea genetică a efectivelor de albine”, a declarat viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov.
Ministerul speră că îndeplinirea recomandărilor autorităţilor europene de resort, în special cele ce ţin de cantităţile reziduurilor în miere, va permite apicultorilor moldoveni să reia exportul pe piaţa UE. Exportul a fost sistat în 2008. La începutul lunii iunie, în Moldova este aşteptată o misiune de monitorizare a Oficiului Produselor Alimentare şi de Veterinărie al Comisiei Europene, iar apicultorii leagă mari speranţe
În cadrul Centrului republican diagnostic veterinar activează un laborator (a costat 2 milioane de euro), care efectuează testări pentru certificarea mierii conform cerinţelor pieţei UE. De asemenea, a fost aprobată reglementarea tehnică – miere naturală. În desfăşurare este procesul de paşaportizare a stupilor. Până acum au fost paşaportizate 1189 de stupi din cele peste 3000 existente. La fel, Sunt organizate cursuri de instruire pentru apicultori.