logo

Guvernul Leancă, în exerciţiu


https://www.ipn.md/ro/guvernul-leanca-in-exercitiu-7965_1017149.html

Mandatul Guvernului Leancă s-a încheiat marţi, 9 decembrie, odată cu  validarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Guvernul în exerciţiu îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern, transmite IPN.

Principalele atribuţii ale executivului în exerciţiu constau în a asigura transpunerea în viaţă a legilor, indiferent de domeniul reglementat de acestea, dar şi exercitarea funcţiei de conducere generală şi control asupra activităţii organelor centrale de specialitate. Guvernul în exerciţiu realizează programele de dezvoltare economică şi socială a ţării, asigură securitatea statului şi a cetăţenilor lui, îndeplinind funcţii de administrare a treburilor publice, întreprinde orice activitate de conducere şi gospodărire în chestiuni ce privesc întreaga societate.

Guvernul, în această perioadă, aprobă hotărâri şi dispoziţii în vederea executării legilor şi poate aviza iniţiativele legislative. De asemenea, potrivit unor modificări făcute în lege în anul 2013, executivul în exerciţiu poate elabora şi prezenta spre aprobare parlamentului proiectul legii bugetului de stat. De asemenea, poate propune iniţiative legislative pentru realizarea obligaţiilor ce rezultă din conţinutul legilor şi dispoziţiilor finale ale acestora în limita stabilită de cadrul legislativ primar. Executivul în exerciţiu poate asigura securitatea internă şi externă a statului, menţine starea de legalitate, de stabilitate socială, economică, financiară şi politică, şi pentru a evita efectele fenomenelor naturale şi ale factorilor imprevizibili care prezintă pericol public.

Guvernul în exerciţiu poate semna acorduri internaţionale, atunci când semnarea acestora este necesară pentru executarea legilor adoptate de Parlamentul Republicii Moldova şi/sau acestea sunt necesare pentru asigurarea securităţii interne şi externe a statului. Instituţia mai poate emite acte cu caracter individual privind efectuarea remanierilor de cadre.

În perioada în care este în exerciţiu executivul este limitat numai în dreptul său de asigurare a realizării politicii externe şi de iniţiativă legislativă în domenii ce implică elaborarea şi aprobarea unor noi programe de activitate.

Pentru numirea unui nou guvern, preşedintele ţării, după ce se va consulta cu fracţiunile parlamentare, trebuie să vină în faţa deputaţilor cu o candidatură la funcţia de premier. În termen de 15 zile de la numirea candidatului, acesta prezintă componenţa noului guvern şi cu programul de guvernare pentru a primi votul de încredere din partea majorităţii deputaţilor aleşi.