logo

Guvernul îşi asumă răspunderea pentru un pachet de şapte legi


https://www.ipn.md/ro/guvernul-isi-asuma-raspunderea-pentru-un-pachet-de-sapte-legi-7965_1029889.html

Guvernul îşi asumă răspunderea pentru un pachet de şapte legi, adoptarea cărora este o condiţie pentru semnarea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional în luna octombrie a anului curent, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip a declarat în cadrul şedinţei de Guvern de luni, 26 septembrie, că  modalitatea de adoptare a acestor legi, prin asumarea răspunderii Guvernului, a fost coordonată cu membrii FMI şi cu majoritatea parlamentară.

„Dacă mergem pe formula clasică, ar înseamna să pierdem încă câteva săptămâni. Riscul este că, dacă nu avem în octombrie un program cu FMI, nu vom avea finanţări de la alţi parteneri de dezvoltare. Este important să mergem pe această formulă pentru a avea stabilitate financiară şi banii de la partenerii de dezvoltare să ajungă în acest an bugetar”, a declarat Pavel Filip.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, a menţionat că proiectul de Lege privind redresarea şi rezoluţia băncilor prevede reducerea la minimum a consecinţelor în cazul ajungerii unei bănci în stare de insolvabilitate. Cadrul legal de gestiune a crizelor din sectorul bancar, care va fi instituit prin acest proiect, cuprinde prevederi care se referă la trei etape distincte – pregătirea, intervenţia timpurie şi rezoluţia bancară.

Proiectul de Lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative vizează modificări la Legea cu privire la Banca Naţională, la Legea instituţiilor financiare. Potrivit lui Sergiu Cioclea, proiectul vine cu completări la prevederile aferente limitelor impuse de BNM în realizarea de către bancă a unor tranzacţii cu persoanele afiliate.

Un alt proiect asumat de Guvern este Legea cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare. Proiectul prevede că BNM va fi unul din acţionarii depozitarului central. În perioada intermediară, BNM va deţine cel puţin 2/3 din acţiunile depozitarului central. Depozitarul va efectua înregistrarea iniţială a valorilor mobiliare în formă de înscriere în cont, deschiderea şi administrarea conturilor de valori mobiliare la nivelul cel mai înalt, gestionarea unui sistem de decontare a valorilor mobiliare.

Proiectul de lege privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat prevede că volumul obligaţiunilor de stat emise va fi egal cu suma creditelor Băncii de Economii, Băncii Sociale şi băncii Unibank neachitate Băncii Naţionale la data de emitere a obligaţiunilor de stat. Potrivit ministrului Octavian Armaşu, Ministerul Finanţelor, în termen de şapte zile lucrătoare va emite şi transmite Băncii Naţionale obligaţiunile de stat la valoarea nominală la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volumul total de 13,5 miliarde de lei, cu rata dobânzii de 5%.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2016 prevede reducerea veniturilor şi cheltuielilor cu câte 2,65 miliarde de lei. Potrivit lui Octavian Armaşu, nivelul deficitului aprobat iniţial rămâne acelaşi.

Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş, a menţionat că proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 prevede majorarea veniturilor şi cheltuielilor cu peste 84 de milioane de lei. Proiectul propune majorarea cheltuielilor pentru prestaţiile sociale cu aproximativ 60 de milioane de lei. Volumul deficitului nu a fost modificat.

Proiectul pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2016 prevede diminuarea veniturilor şi cheltuielilor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) cu câte 59 de milioane de lei. Cheltuielile FAOAM s-au diminuat la capitolul profilaxie şi la subprogramul „Programe naţionale şi speciale în domeniul ocrotirii sănătăţii”. De asemenea, a fost redusă suma prevăzută pentru fondul de dezvoltare şi modernizare a instituţiilor medicale.

Asumarea răspunderii înseamnă că legile au fost aprobate fără a fi nevoie să treacă procedura obişnuită de vot în Parlament.