Guvernul încearcă să stabilească o relaţie normală de conlucrare cu autorităţile publice locale, indiferent de culoarea politică a acestora
https://www.ipn.md/ro/guvernul-incearca-sa-stabileasca-o-relatie-normala-de-conlucrare-cu-autoritatile-7966_979277.html
„Vrem să avem o relaţie funcţională cu autorităţile publice locale, să vedem care sunt impedimentele în activitate, să soluţionăm împreună problemele spre binele tuturor cetăţenilor R. Moldova”, a spus premierul Vlad Filat în şedinţa de miercuri a executivului, adresându-se preşedinţilor de raioane. Precum a transmis Info-Prim Neo, şedinţa s-a desfăşurat în teritoriu, în centrul raional Ialoveni şi în cea de-a doua parte a ei au fost invitaţi preşedinţii de raioane.
„Utilizaţi această posibilitate, având în vedere prezenţa tuturor miniştrilor şi altor persoane importante din executiv, pentru a adresa întrebările d-voastră şi a veni cu sugestii, a îndemnat Filat şi preşedinţii de raioane nu au ratat ocazia.
Gheorghe Vasilache, preşedintele raionului Cahul şi preşedinte uneia din cele două Asociaţii de preşedinţi de raioane, a spus că membrii asociaţiei vin cu un şir de propuneri privind îmbunătăţirea cadrului legislativ. „Sunt mai multe discrepanţe, care creează probleme în teritoriu. De exemplu, vicepreşedintele raionului este funcţionar public, iar în egea privind administraţia publică locală e scris că mandatul lui se încheie odată cu expirarea împuternicirilor consiliului raional. Şi atunci cum rămâne cu principiul continuităţii şi stabilităţii funcţionarului public, prevăzut în altă lege? Sunt şi alte neconcordanţe şi noi am formulat o serie de propuneri, inclusiv propunerea ca preşedintele raionului să fie ales prim votul uninominal, fapt ce ar contribui la sporirea prestigiului acestuia în faţa oamenilor”, a menţionat el.
O serie de propuneri s-au referit la activitatea serviciilor desconcentrate în teritorii.
„Dacă e să vorbim despre autonomia locală atunci, cel puţin, să se fie luată în consideraţie şi opinia noastră la numirea conducătorilor acestor servicii sau la aprecierea activităţii lor”, - a sugerat Gheorghe Vasilache.
Alţi preşedinţi de raioane au formulat întrebări referitor la repartizarea surselor pe raioane din bugetul de stat pentru investiţii şi construcţii capitale, criteriile care sunt puse în baza acestei repartizări, colaborarea între ministere şi autorităţile publice locale în soluţionarea unor probleme stringente, ce ţin de ocrotirea sănătăţii, educaţie, protecţie socială.
Dialogul a fost şi mai energic pe parcursul abordării problemelor de conlucrare între autorităţile publice locale şi inspectoratele fiscale din teritoriu (serviciu desconcentrat al Ministerului Finanţelor) privind îndeplinirea de către agenţii economic din raioanele republicii a obligaţiilor faţă de buget, posibilităţilor de majorare a bazei fiscale şi de stimulare a dezvoltării antreprenoriatului în teritorii, lichidarea unor datorii din partea bugetului de stat la plata subvenţiilor în agricultură sau altor plăţi către întreprinderi.
O mare atenţie precum a generat Programul de stabilizare şi reabilitare economică ( 2009 – 2011), aprobat recent de guvern, dar şi unele rezerve şi dubii în ce priveşte implementarea practică a câtorva prevederi în domeniul educaţiei şi sănătăţii, în special. Mihail Formuzal, başcanul UTA Găzăuzia a dat o apreciere pozitivă formatului de interferenţă între executivul central şi puterea locală, prin invitarea preşedinţilor de raioane la şedinţele guvernului şi a propus ca acest format să fie aplicat cel puţin o dată pe lună.
„Va fi o informare deplină, o conlucrare colegială şi deschisă a guvernului cu toţi preşedinţii de raioane, precum şi o economie de timp de lucru pentru ambele părţi”, a specificat başcanul. Formuzal a mai spus că guvernul trebuie să mediteze şi asupra unei modalităţi eficiente şi transparente de stimulare a activităţii prodigioase atât a persoanelor din administraţia centrală, cât şi din cea locală.