logo

Guvernul este perceput ca fiind corupt din cauza influenţei partidelor, raport TIM


https://www.ipn.md/ro/guvernul-este-perceput-ca-fiind-corupt-din-cauza-influentei-partidelor-raport-ti-7967_1014322.html

Influenţa abuzivă a partidelor asupra executivului, inclusiv în numirile şi remanierele guvernamentale, este considerată drept principala cauză a coruperii Guvernului. Transparency International – Moldova recomandă în Raportul de evaluare a Sistemului Naţional de Integritate ca partidele politice să se abţină de la influenţele asupra executivului, transmite IPN.

Pentru a diminua percepţia populaţiei precum că executivul este corupt, experţii Transparency International – Moldova recomandă stabilirea clară în legislaţia când premierul poate decide desfăşurarea unei şedinţe închise. De asemenea, Guvernului i se cere să urmărească aplicarea hotărârilor sale  şi a mecanismelor îndreptate împotriva corupţiei.

Membrilor executivului li se cere să execute întocmai prevederile legale privind regimul incompatibilităţii, să-şi declare interesele personale şi conflictele de interese, veniturile şi proprietăţile. În acelaşi timp, funcţiile de adjuncţi ai conducătorilor autorităţilor administrative ar trebui să fie ocupate prin concurs public.

Printre recomandările din raport se regăseşte şi elaborarea unui cod de etică ce va fi aplicat membrilor executivului, precum şi îmbunătăţirea legislaţiei privind responsabilitatea ministerială. De asemenea, se recomandă verificarea miniştrilor în conformitate cu Legea privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice.

În raportul prezentat de Transparency International – Moldova se menţionează că deşi Guvernul a declarat drept prioritate lupta cu corupţia, eforturile acestuia deseori se reduc la elaborarea şi adoptarea unor acte normative, nefiind urmărit impactul acestora, iar reacţiile la probleme fiind insuficiente.

În acelaşi timp, Guvernul întârzie să elaboreze cadrele normative la diverse legi anticorupţie, un exemplu fiind Legea privind aplicarea testării cu poligraful, scopul căreia e de a verifica integritatea reprezentanţilor unor organe de drept şi din sistemul judiciar. Republica Moldova este printre puţinele state care a adoptat o lege în acest domeniu, dar nu o aplică, deoarece nu a fost adoptat cadrul normativ şi nu a fost înfiinţată o Comisie de stat pentru testări cu utilizarea poligrafului, ceea ce i se cere să o facă.