logo

Guvernul dă aviz pozitiv inițiativei care permite agitația electorală în ziua alegerilor


https://www.ipn.md/ro/guvernul-da-aviz-pozitiv-initiativei-care-permite-agitatia-electorala-in-7965_1045443.html

Guvernul a dat aviz pozitiv inițiativei legislative care permite agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua dinaintea alegerilor, considerată până acum „ziua tăcerii”, transmite IPN.

Inițiativa legislativă a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri și imunități, care la 31 octombrie a aprobat Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău.

Agitația electorală în ziua alegerilor va fi interzisă doar în secțiile de votare și pe o rază de 100 de metri de la acestea. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că va fi dificil de măsurat raza de 100 de metri de la secțiile de votare și a propus legislatorilor să examineze posibilitatea excluderii acestei prevederi, astfel încât agitația electorală să fie interzisă doar în secțiile de votare.

Amenda pentru nerespectarea noilor prevederi va di de la 300 la 600 de lei pentru persoane fizice și de la 1200 la 1500 de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau pentru candidați electorali.