logo

Guvernul caută posibilități pentru majorarea alocației lunare pentru veteranii de război


https://www.ipn.md/ro/guvernul-cauta-posibilitati-pentru-majorarea-alocatiei-lunare-pentru-veteranii-d-7967_1046042.html

Guvernul identifică posibilități pentru majorarea alocației lunare pentru veteranii de război, care constituie acum 100 de lei, dar și pentru stabilirea unui mecanism de asigurare a transportului gratuit prin compensație financiară. Declarația aparține premierului Pavel Filip, făcută în cadrul Forumului veteranilor și al structurilor de forță din raionul Strășeni, transmite IPN.

„Protecția socială a veteranilor mereu a fost în atenția mea și a Guvernului pe care îl conduc. Am convenit să avem o abordare sistemică și fundamentală față de problemele cu care vă confruntați” a spus Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

Premierul a vorbit și despre acțiunile în sprijinul veteranilor care au fost deja realizate de Guvern, menționând implementarea Planului de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”. A fost stabilită indemnizația de 500 de lei soților sau părinților persoanelor decorate post mortem cu Ordinul Republicii și Ștefan cel Mare și s-a stabilit ajutorul material unic anual de 1000 de lei. Suplimentar, pentru văduve a fost stabilită o alocație lunară de 250 de lei, iar părinților celor căzuți pe câmpul de luptă – o alocație lunară de 500 de lei.

Totodată, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este desemnat responsabil de tratamentul specializat al veteranilor de război. A crescut și numărul veteranilor care beneficiază de reabilitare la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare (CREPOR). S-au întreprins acțiuni de susținere a militarilor, astfel încât de săptămâna viitoare, 335 de militari vor primi apartamente sociale noi.

În cadrul evenimentului, mai mulți veterani de război, militari și polițiști au fost distinși cu diplome și distincții. Forumul a reunit peste 500 de participanți.