logo

Guvernul anunţă trei obiective-cheie pentru primele 100 de zile


https://www.ipn.md/ro/guvernul-anunta-trei-obiective-cheie-pentru-primele-100-de-zile-7965_1005841.html

Trei obiective-cheie ale echipei guvernamentale vor fi: crearea locurilor de muncă, lupta împotriva corupţiei şi accelerarea procesului de integrare europeană, a declarat, miercuri, 12 iunie, premierul Iurie Leancă, la un briefing de presă la care a anunţat obiectivele Cabinetului de miniştri pentru primele 100 de zile, transmite IPN. „Când omul are loc de muncă bine plătit, are un confort şi îi este asigurat un viitor în Republica Moldova”, a subliniat primul-ministru.

În următoarele 3 luni urmează să fie reabilitate 130 km de drumuri, iar peste 500 de oameni sunt deja antrenaţi în aceste lucrări, urmând să fie angajate şi alte persoane. „Vor fi semnate noi acorduri cu partenerii BERD şi BEI, astfel încât în 2014 să putem demara lucrările pe alte 370 km de drumuri, ceea ce ne va permite crearea a 2000 de locuri de muncă. La fel, ne vom axa pe dezvoltarea sectorului privat. Vor fi deschise noi întreprinderi mici şi mijlocii, prin diverse programe. Beneficiarii acestora vor avea şansa să-şi iniţieze sau să-şi extindă propria afacere, ceea ce se va solda din nou cu asigurarea locurilor noi de muncă”, a declarat oficialul.

În domeniul agriculturii, premierul a spus că vor fi oferite subvenţii în sumă de 150 de milioane de lei, fapt ce va atrage după sine investiţii adiţionale, iar, ca rezultat, se aşteaptă crearea a 5 mii de locuri de muncă în mediul rural. În acestă perioadă va demara şi  construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, care, la fel, va genera noi locuri noi de muncă, a spus Iurie Leancă.

Pentru realizarea celui de-al doilea obiectiv – lupta cu corupţia – Iurie Leancă a spus că va continua procesul de implementare a guvernării  electronice, vor fi lansate noi servicii publice, care vor putea fi accesate de cetăţeni prin internet, reducând astfel influenţa factorului subiectiv în relaţiile cu instituţiile statului. În primele 100 de zile va fi  lansat sistemul de plăţi electronice pentru serviciile publice, ceea ce va contribui la reducerea  costurilor pentru servicii, dar şi a cozilor la diferite ghişee ale instituţiilor publice.  O prioritate rămâne reforma justiţiei şi a instituţiilor de forţă, ca să nu fie admisă ingerinţa politică în aceste domenii.

Cât priveşte procesul de integrare europeană, premierul a spus că, la reuniunea Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană,  de la Luxemburg, 25 iunie, Moldova urmează să declare că a finalizat negocierile pentru parafarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, care este parte integrantă a Acordului de Asociere.