logo

Guvernul a stabilit cotele compensaţiilor pentru producătorii de fructe


https://www.ipn.md/ro/guvernul-a-stabilit-cotele-compensatiilor-pentru-producatorii-de-fructe-7965_1014597.html

Guvernul a stabilit cota compensaţiilor de 2 lei per kilogram pentru producătorii de fructe care suportă pierderi în urma embargoului impus de către Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut de către premierul Iurie Leancă, după o şedinţă cu producătorii şi retransmis în cadrul unei ediţii speciale a postului public de televiziune Moldova 1. Cota respectivă urmează a fi aprobată în şedinţa Guvernului din astăzi, 13 august, transmite IPN.

Şeful Guvernului a precizat că de aceste compensaţii vor beneficia toţi producătorii de fructe, indiferent dacă au în proprietate două hectare de livadă sau câteva sute. Pentru acordarea lor va fi alocată suma de 170-180 de milioane de lei, în dependenţă de cantitatea de fructe.

Leancă a precizat că trei fabrici mari de procesare a fructelor, din Soroca, Orhei şi Cupcini, sunt gata să primească fructe de la producători şi au posibilitate de a se achita zilnic pentru marfa achiziţionată.

Şeful cabinetului de miniştri a mai anunţat că a fost elaborate şi un Plan de solidaritate, care prevede organizarea iarmaroacelor în toate localităţile din Republica Moldova, astfel încât cumpărătorii să aibă posibilitate de a procura direct de la producător. Totodată, Guvernul a finalizat mecanismul de achiziţionare a merelor pentru proiectul „Un măr zilnic pentru sănătate”.

Printre măsurile luate de Guvern pentru diminuarea pierderilor suportate de  producătorii de fructe în urma embargourilor impuse de către Rusia mai sunt  restructurarea creditelor oferite fermierilor, implementarea programelor de suport a agriculturii prin investiţii în infrastructura de depozitare a fructelor şi legumelor, suspendarea cu trei luni a măsurilor de executare silită pentru impozitele neachitate de către agricultori.

Iurie Leancă a precizat că restricţiile impuse de Federaţia rusă la zahăr nu va afecta Republica Moldova în condiţiile când 94 la sută din exporturile de zahăr sunt orientate în Uniunea Europeană  şi doar 6 la sută în spaţiul CSI.