Guvernul a promovat modificările în Legea privind piaţa produselor petroliere
https://www.ipn.md/ro/guvernul-a-promovat-modificarile-in-legea-privind-piata-produselor-petroliere-7966_1000692.html
Guvernul a aprobat, miercuri, 3 octombrie, modificări în Legea privind piaţa produselor petroliere. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a declarat că cerinţele stabilite actualmente pentru operatorii petrolieri sunt exagerate şi limitează concurenţa pe această piaţă, transmite Info-Prim Neo.
Vicepremierul a precizat că e vorba, în primul rând, despre cerinţele la obţinerea licenţei, care solicită capacităţi de depozitare de 5mii tone şi capital propriu de minimum de 8 mln lei. Odată eliminate aceste cerinţe, se va oferi mai multor operatori posibilitatea de a intra pe piaţa produselor petroliere, subliniază Valeriu Lazăr. O altă restricţie exclusă se referă la interzicerea importului fără licenţă a carburanţilor pentru consum propriu.
„Noi avem în agricultură întreprinderi care au mii de hectare de teren. Ele trebuie să aibă posibilitatea de a se asigura independent cu produse petroliere, iar legea actuală „îi trimite” la intermediari locali sau, ulterior, la companii off-shore. Dacă o firmă agricolă găseşte furnizori mai ieftini, ea trebuie să aibă dreptul de a importa carburanţi pentru necesităţile proprii fără licenţă”, a declarat Valeriu Lazăr.
Alte modificări ţin de schimbarea metodologiei de reglementare a preţurilor. „Metodologia în vigoare doar plafonează rentabilitatea întreprinderilor din acest domeniu (10%). Operatorul sau întreprinderea poate să treacă la cheltuieli şi unele investiţii care nu sunt legate de activitatea pe piaţa produselor petroliere. Astfel, se ajunge la situaţii când consumatorii, prin preţul pe care îl achită fie la panou, fie la pompă, plăteşte şi pentru odihna unor angajaţi ai companiilor petroliere. De aceea, propunem să fie schimbată metodologia, astfel ca regulatorul, adică ANRE, să nu accepte toate tipurile de cheltuieli, ci doar pe cele inevitabile activităţii de producţie”, a spus vicepremierul.
Încă o modificare se referă la stabilirea preţurilor produselor petroliere în vamă. „De cele mai multe ori această valoare include profitul transferat. Şi aici apar firmele intermediare, inclusiv cele din zenele off-shore şi, respectiv, apar evaziunile fiscale şi presiunea asupra consumatorilor. Este important ca aceste profituri care se obţin să fie impozitate în Republica Moldova”, a conchis Valeriu Lazăr.
Directorul general al ANRE, Victor Parlicov, este de părere că se putea obţine o reducere cu 40-60 bani a preţului la litrul de benzină şi motorină şi în condiţiile aplicării metodologiei în vigoare, dacă toate instituţiile statului şi-ar fi făcut bine meseria. E vorba de Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal, Consiliul Concurenţei etc. Potrivit lui Parlicov, acest proiect de modificare a legislaţiei a fost elaborat şi promovat în mare grabă, iar avizul ANRE este negativ.
Legea privind piaţa produselor petroliere a fost aprobată în anul 2001 şi modificată în 2003.