logo

Guvernul a instituit Consiliul consultativ de sănătate publică în contextul COVID-19


https://www.ipn.md/ro/guvernul-a-instituit-consiliul-consultativ-de-sanatate-publica-in-7967_1080007.html

Un Consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru a fost instituit de către Guvern, în contextul atestării unui nivel critic al situației epidemiologice în Republica Moldova. Potrivit Guvernului, platforma a fost creată pentru a oferi expertiză, consultanță și recomandări în gestionarea eficientă a situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 și a altor situații de risc epidemiologic care afectează sănătatea publică.

În calitate de membri ai Consiliului se regăsesc conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

În prima ședință a Consiliului, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea numărului de infectări. El și-a exprimat convingerea că instituirea acestei platforme de lucru va contribui la luarea deciziilor prompte și eficiente.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a remarcat că în ultimele două săptămâni s-a atestat o creștere îngrijorătoare a ratei de contagiozitate, a numărului de decese și a numărului teritoriilor clasificate în cod roșu de alertă. Evaluând situația în domeniul sănătății publice, membrii Consiliului au accentuat necesitatea introducerii unor restricții mai dure pe întreg teritoriul țării, astfel încât să fie redusă presiunea de pe sistemul medical.

Astfel, în perioada 1-15 martie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit în Republica Moldova un regim special de activitate a instituțiilor educaționale, transportului, dar și a teatrelor și sălilor de spectacol, în scopul combaterii răspândirii virusului COVID-19. De asemenea, persoanele care intră în țară vor trebui să prezinte testul negativ la COVID-19, în caz contrar, vor fi obligați să stea în izolare 14 zile.

Cât privește implementarea Planului național de imunizare anti-covid al populației, instituțiile din țară sunt dotate cu tot echipamentul necesar care ar permite respectarea lanțului frigorific atunci când dozele de vaccin vor ajunge în țară. Au fost stabilite etapele procesului de vaccinare, iar specialiștii din sănătate continuă instruirea medicilor din teritoriu cu privire la imunizare.