logo

Guvernul a avizat împrumutul pentru modernizarea sistemului de termificare din Bălți


https://www.ipn.md/ro/guvernul-a-avizat-imprumutul-pentru-modernizarea-sistemului-de-termificare-7966_1088837.html

Guvernul a avizat ratificarea Acordului de împrumut dintre Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (SA CET-Nord)” – faza II. Documentul a fost semnat la Chișinău la 24 decembrie 2021, transmite IPN.

Pentru realizarea Proiectului, Moldova a contractat un împrumut în valoare de 15 milioane de euro, dintre care 14 milioane de euro reprezintă împrumut suveran din partea BERD și un milion de euro – împrumut concesional din partea Fondului Verde pentru Climă. Bani sunt destinați pentru realizarea componentei investiționale – 8,5 milioane de euro și pentru refinanțarea datoriei istorice – 5,5 milioane de euro.

Acordul de împrumut este un tratat interstatal, termenul de valabilitate al acestuia fiind de 15 ani, incluzând o perioada de grație de trei ani.

De asemenea, va fi oferit un grant în valoare de două milioane de euro din partea Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).