logo

Guvernul a aprobat proiectul noii Legi cu privire la tineret


https://www.ipn.md/ro/guvernul-a-aprobat-proiectul-noii-legi-cu-privire-la-tineret-7967_1027067.html

Proiectul noii Legi cu privire la tineret, aprobat de Guvern în şedinţa din 4 mai 2016, îşi propune promovarea intereselor tinerilor în politicile publice şi adaptarea politicilor de tineret la realităţile zilei, transmite IPN.

De asemenea documentul îşi propune să creeze un mecanism viabil de susţinere a tinerilor.

Legea tineretului nu a mai fost actualizată din 1999, de aceea Guvernul a considerat ca este necesară promovarea unui act legislativ mai amplu şi adaptat la realităţile şi necesităţile tinerilor din ziua de astăzi.

Sub incidenţa proiectului Legii vor cădea tinerii a căror vârstă va fi cuprinsă între 14 şi 35 de ani. În prezent, aceasta este între 16 şi 30 de ani. Astfel, va fi asigurată o participare mai mare a tinerilor în activităţile extra-curriculare, inclusiv a celor din mediul rural şi implicarea acestora în programele economice naţionale şi internaţionale.

De asemenea, proiectul prevede stimularea iniţiativelor antreprenoriale ale tinerilor, facilitarea angajării lor în câmpul muncii, valorificarea aptitudinilor şi dezvoltarea competenţelor profesionale, crearea unui mediu adecvat pentru dezvoltarea fizică şi promovarea unui mod sănătos de viaţă, precum şi asigurarea tinerilor cu locuinţe. Totodată, noile reglementări legislative recomandă autorităţilor publice locale să implice tinerii şi organizaţiile de tineret în procesul de elaborare şi implementare a politicilor de tineret.

Prevederile documentului aprobat vizează şi principalele structuri instituţionale, respectiv formele de participare şi asociere ale tinerilor. Astfel, va fi creată Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Programelor şi Activităţii de Tineret, care se va preocupa de implementarea şi promovarea politicilor în domeniu, dar şi de asigurarea calităţii serviciilor pentru tineret la nivel naţional şi local.

Proiectul noii legi mai prevede recunoaşterea altor structuri neformale de tineret, precum ar fi grupurile de iniţiativă, senatele studenţeşti, organizaţiile de tineret ale partidelor politice.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt peste 870,9 mii de tineri, dintre care 58,6 la sută locuiesc la sat şi 41,4 % la oraş.