logo

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor


https://www.ipn.md/ro/guvernul-a-aprobat-proiectul-de-lege-privind-performanta-energetica-7966_1098311.html

Performanța energetică a clădirilor va fi mai bine monitorizată, iar clădirile noi vor trebui să respecte standarde minime în domeniu. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor, care reglementează certificarea performanței energetice, astfel încât potențialii cumpărători sau locatari să fie informați despre eficiența energetică a locuințelor, transmite IPN.

Proiectul reglementează mecanismul de inspecţie a sistemelor de încălzire, a sistemelor de ventilare și condiționare, mecanismul de control al rapoartelor de inspecție periodică a sistemelor de încălzire și răcire.

Potrivit ministrului energiei, Victor Parlicov, în Moldova se consumă aproape de 2-3 ori mai multă energie pentru a întreține un metru pătrat de clădire în comparație cu UE și asta pentru că în UE s-au luat niște măsuri în acest sens, pe care Moldova vrea să le preia. În cazul clădirilor noi vor exista norme mult mai riguroase, la fel se introduc mecanisme pentru infrastructura ce vizează vehiculele electrice.

O altă noutate se referă la obligativitatea privind instalarea punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice și amenajarea infrastructurii integrate pentru reîncărcarea vehiculelor electrice în clădirile nerezidențiale și clădirile de locuit.