Veniturile și cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2017 urmează a fi majorate cu 385,9 milioane lei. Schimbările nu afectează deficitul bugetar estimat, transmite IPN, cu referire la rectificările aprobate de guvern la Legea bugetului de stat pentru anul curent.
Cele mai importante modificări vizează majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale și repartizarea către acestea a unei părți din fondul rutier. Astfel, alocațiile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor au fost diminuate cu 350,3 milioane lei, care vor fi transferate autorităților publice locale de nivelul doi pentru administrarea drumurilor de interes raional. Totodată, transferurile către bugetele locale de nivelul întâi vor fi majorate cu 385,9 mil. lei, urmare a excluderii din Legea privind finanțele publice locale a defalcărilor de la taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în țară. Suma este prevăzută la veniturile bugetului de stat.
Rectificările preconizează și crearea unei rezerve de lichidități în mărime de 2 miliarde lei
”Această rezervă nu implică costuri adiționale și este creată pentru a reduce eventualele riscuri generate de imprevizibilitatea pieței financiare interne și anume riscurile de refinanțare a datoriei de stat și pentru a îmbunătăți, în ansamblu, profilul datoriei sectorului public. Rezerva de lichidități însă nu va putea fi utilizată pentru finanțarea deficitului bugetar, fiind admise doar situații excepționale”, a specificat pentru presă, la încheierea ședinței de guvern, ministrul finanțelor Octavian Armașu.
Ministrul a mai spus că rezerva de lichidități este utilizata în țări precum România, Ungaria, Turcia. Crearea unei astfel de rezerve în Republica Moldova a fost discutată cu partenerii de dezvoltare, în special cu FMI, și este privită drept instrument de fortificare a stabilității macro-bugetare.
Proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pe 2017 urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare și adoptare.