logo

Guvernul a aprobat fondarea Parcului Național „Nistrul de Jos”


https://www.ipn.md/ro/guvernul-a-aprobat-fondarea-parcului-national-nistrul-de-jos-7967_1088363.html

În Republica Moldova va fi fondat Parcul Național „Nistrul de Jos”. Aria protejată se va întinde pe o suprafață de 62 de mii de hectare, în hotarele teritoriale a 13 localități  amplasate pe teritoriul raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni și trei localități situate în partea stângă a Nistrului. Guvernul a aprobat, la ședința din 9 martie, actul legislativ pentru fondarea parcului, transmite IPN.

Parcul Național „Nistrul de Jos” va fi structurat pe zone funcționale cu regim juridic distinct: de la nivel strict protejat, până la realizarea activităților economice care nu contravin regimului parcului național.

Ulterior va fi elaborat și aprobat un plan de management unde vor fi incluse acțiuni concrete privind protejarea și conservarea ecosistemelor vulnerabile sau crearea condițiilor de creștere și reproducere a speciilor periclitate.

În Republica Moldova există mai multe parcuri și rezervații naturale protejate de stat, precum: Parcul National „Orhei”, rezervațiile științifice „Pădurea Domnească”, „Codrii”, „Iagorlîc”, „Prutul de Jos”, „Plaiul Fagului”.