logo

Guvernul a aprobat conceptul SIA de comunicare pentru supravegherea pieței


https://www.ipn.md/ro/guvernul-a-aprobat-conceptul-sia-de-comunicare-pentru-supravegherea-pietei-7966_1042182.html

Guvernul a aprobat conceptul tehnic al Sistemului informațional automatizat (SIA) național de informare și comunicare pentru supravegherea pieței, transmite IPN.

Implementarea sistemului în cauză este prevăzută în Planul naţional de acţiuni privind realizarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017-2019.

Sistemul va sprijini în regim automatizat măsurile de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor nealimentare prin organizarea interacţiunii și a schimbului de informaţii dintre autorităţile de supraveghere a pieţei şi organul vamal.

Autorităţile care vor furniza informaţii în sistemul informaţional automatizat sunt: Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei, Agenţia pentru Supravegherea Tehnică, Agenţia Navală a Republicii Moldova,  autoritatea din subordinea MEI responsabilă de supravegherea în domeniul transportului feroviar, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi și Tehnologia Informației, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Serviciul Vamal.

Implementarea sistemului se va realiza din contul mijloacelor  prevăzute anual în bugetul de stat, precum și cu susținerea donatorilor externi.