Băncile comerciale Victoriabank și Moldova Agroindbank se află sub supravegherea intensivă a Băncii Naționale după ce s-au constatat indici de netransparență a acționarilor și de angajare în operațiuni de creditare cu risc. În cadrul unor audieri parlamentare în Comisia economie, buget și finanțe, guvernatorul BNM Sergiu Cioclea a comunicat că o altă bancă, Moldindconbank, se află în regim de intervenție timpurie ca urmare a constatării unui grup de persoane care acționau concertat, au achiziționat și dețineau o cotă substanțială în capitalul social al băncii. „Cu scopul neadmiterii riscurilor excesive de către bănci, activitatea acestora, tranzacțiile, ordinele de zi ale ședințelor organelor de conducere și situația financiară sunt monitorizate zilnic de către Banca Națională”, a declarat guvernatorul, citat de IPN.
Referindu-se la situația băncilor care se află în proces de lichidare, viceguvernatorul BNM Cristina Harea a spus că, din data retragerii licențelor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și până la sfârșitul lunii martie, s-au încasat 1,048 miliarde de lei. 45% din încasări revin Băncii de Economii, 42% – Băncii Sociale și 13% – Unibank. Din totalul de încasări, 78% s-au acumulat din creditele rambursate de către debitori benevol, cât și din recuperarea creditelor pe cale forțată. Încă 17% sunt bani din încasările provenite din vânzarea activelor aflate în proprietatea băncilor, precum imobilele aferente oficiilor bancare, mijloacele de transport etc. Pentru că băncile mai aveau și bani în conturi, către Banca Națională și Ministerul Finanțelor au fost achitate sume mai mari decât cele recuperate, adică peste 1,115 miliarde de lei.
Referindu-se la investigația efectuată de către consorțiul Kroll și Steptoe & Johnson, guvernatorul BNM a spus că Banca Națională a primit raportul final în luna martie anul curent. Documentul conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Toate documentele de investigație de la consorțiul internațional au fost transmise Procuraturii Anticorupție. Guvernatorul a menționat că a expediat o scrisoare reprezentanților Kroll în care solicită o desecretizare mai largă a raportului.
Sergiu Cioclea a menționat că reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă moldovenești pentru recuperarea bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.