logo

Guvernatorul BNM: Moldovenii pot să-şi facă fără grijă rezerve în lei


https://www.ipn.md/ro/guvernatorul-bnm-moldovenii-pot-sa-si-faca-fara-grija-rezerve-7966_1017370.html

Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova îndeamnă cetăţenii moldoveni să-şi facă fără grijă rezerve în monedă naţională. Îndemnul a fost lansat în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Potrivit lui Drăguţanu, cetăţenii moldoveni nu au motive de îngrijorare privind căderea leului şi aduce argumente că situaţia la moment nu este nici pe aproape similară celei din 1998. „Deşi avem o depreciere de 20 la sută a leului moldovenesc, inflaţia nu este mai mare de cinci la sută. Deci, BNM şi-a atins ţinta şi deprecierea leului nu s-a răsfrânt asupra preţurilor. Pe de altă parte, ritmul de creştere a salariilor este mai mare decât cel al deprecierii leului şi de creştere a  preţurilor”, a declarat guvernatorul.

Drăguţanu a mai argumentat şi prin faptul că dobânda băncilor comerciale pentru depozitele în lei moldoveneşti este mai mare decât cea a depozitelor în valute străine, iar la indicaţia BNM, băncile comerciale vor majora în timpul apropiat dobânda pentru depozitele în lei moldoveneşti. Totodată, ratele dobânzilor la depozitele în monedă naţională depăşesc ratele inflaţiei.

În cadrul aceleaşi emisiuni, Dorin Drăguţanu a mai comunicat că la începutul anului viitor o companie internaţională specializată în auditul bancar va efectua în paralel cu Procuratura Generală o investigaţie privind Banca de Economii şi Banca Socială, asupra cărora a fost instalat un control special din partea BNM.

„Prin intervenţia noastră am reuşit să păstrăm stabilitatea acestor două bănci. Acuma ele funcţionează în regim normal, doar că nu au dreptul de a oferi credite. Pe la mijlocul lunii ianuarie vom selecta această companie de audit. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat la aceste două bănci, dacă s-a furat din active. Pot să spun cu certitudine că în ultimele două săptămâni ale lunii noiembrie au fost eliberate nejustificat credite enorme, inclusiv pentru acoperirea altor credite. Credite neperformante au fost acordate şi unor agenţi economici din afara ţării. Mai mult, s-a recurs şi la falsificarea bilanţurilor contabile, astfel încât pe hârtie Banca Socială a ajuns cea mai mare bancă din ţară. Făptaşii trebuie identificaţi şi traşi la răspundere”, a conchis Drăguţanu.

Dorin Drăguţanu a mai comunicat că va forma o comisie specială abilitată cu investigarea fraudelor bancare, în cadrul căreia vor fi recrutaţi cei mai buni specialişti în domeniu, iar activitatea acestei comisii va fi coordonată cu Fondul Monetar Internațional.