logo

Guvernatorul BNM la Parlament: Activele oficiale de rezervă rămân la un nivel destul de înalt


https://www.ipn.md/ro/guvernatorul-bnm-la-parlament-activele-oficiale-de-rezerva-raman-7966_1088881.html

Pe data de 30 martie, activele oficiale de rezervă au constituit 3,426 miliarde de dolari. Cifra este în scădere cu 647 de milioane comparativ cu nivelul maxim din octombrie 2021, când a însumat 4,73 miliarde de dolari. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, această scădere s-a produs pe fundalul a două șocuri externe, iar în contextul acestora, instituția a intervenit cu mai multe măsuri. În prezent, activele oficiale de rezervă rămân a fi la un nivel destul de înalt pentru a face față provocărilor asociate cu instabilitate geopolitică și post-pandemică. Declarațiile au făcute de către guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în plenul Parlamentului, după ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a solicitat audierea funcționarului, transmite IPN.

Unul dintre cele două șocuri este criza pe piața resurselor energetice, marcată prin creșterea semnificativă a prețurilor la importurile de gaze naturale și produsele petroliere. Al doilea factor este escaladarea situației geopolitice din regiune, și anume conflictul militar din Ucraina. Octavian Armașu a menționat că pentru a combate efectele acestor șocuri, BNM a răspuns prin intervenții de vânzare pe piața valutară locală în volumele necesare pentru limitarea volatilității excesive a cursului de schimb, reglarea dezechilibrelor balanței de plăți, satisfacerea cererii de valută din partea populației și pentru menținerea stabilității macrofinanciare a țării. În perioada noiembrie 2021-martie 2022, BNM a intervenit prin vânzări nete de 712,1 milioane de dolari SUA.

„Declanșarea conflictului armat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei a provocat un agiotaj pe piața valutară locală, care deja opera în condiții de cerere netă de valută. Agiotajul a durat 23 de zile calendaristice, în perioada 24 februarie 2022 până pe 18 martie 2022. În această perioadă deficitul de valută s-a adâncit de 6,5 ori față de deficitul înregistrat timp de 23 de zile calendaristice până la invazia Rusiei în Ucraina, adică în primele 23 zile a lunii februarie. Respectiv, s-au majorat și necesitatea de intervenție pentru a liniști piața prin neadmitere unei volatilități puternice a cursului leului, reziliența rezervelor valutare permițând acest lucru”, a explicat guvernatorul.

Șeful BNM a precizat că activele oficiale de rezervă continuă să depășească pragurile indicatorilor de suficiență aplicați în practica internațională. Acoperirea importurilor viitoare este la nivelul de 4,8 luni. „Pragul minim este de trei luni. Încă o dată insist că noi avem rezerve suficiente în activele oficiale. În cazul războiului din Ucraina există o probabilitate mare că o parte din activele oficiale de rezervă să  fie recuperate ca urmare a proceselor specifice perioadelor de post-criză, adică de de-dolarizare a depozitelor și economiilor. Cu alte cuvinte, cetățenii vor reveni înapoi în piață să vândă valută și să primească mai mulți lei”, a notat guvernatorul.

După audierea guvernatorului, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a declarat că singurul lucru pe care ol face BNM este „sterilizarea masei bănești, majorarea de aproape patru ori a ratei de creditare, ceea ce ucide ce se mai mișcă în țară”. Potrivit lui, BNM apără interesele băncilor comerciale.