logo

Guvernatorul BNM: Anul se termină mai bine decât a început


https://www.ipn.md/ro/guvernatorul-bnm-anul-se-termina-mai-bine-decat-a-inceput-7966_1031850.html

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, consideră că anul se termină mai bine decât a început. Cursul leului s-a stabilizat în acest an, inflaţia a scăzut, economia dă semne de învigorare şi rata de bază, care este un termometru al economiei, a coborât de la 19,5% la 9%. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Deci, ca un medic, aş spune că condiţiile unei convalescenţe sunt întrunite. Acum sistemul bancar, desigur, reacţionează la aceste îmbunătăţiri ale mediului de afaceri cu anumită întârziere. De altfel, în 2016 noi vedem în bilanţurile băncilor problemele acumulate din 2014-2015, când au fost ani grei, în primul rând a fost o secetă puternică, ratele s-au ridicat foarte mult şi activitatea de creditare s-a diminuat, ceea ce este o mare problemă deoarece funcţia principală a băncilor este creditarea”, a notat guvernatorul.

Sergiu Cioclea consideră că anul 2016 a fost un an de cotitură pentru sistemul bancar, deoarece acele reforme care au fost iniţiate şi de precedenta conducere în sfârşit au căpătat un cadru sistemic în acordul cu Fondul Monetar Internaţional. „Şi dacă reuşim să facem tot ce ne-am propus în acest acord, vă asigur că 2016 şi 2017 vor fi ani de reală transformare a sistemului bancar moldovenesc”, a mai spus Cioclea.

Cât ţine de cele trei bănci aflate sub supraveghere specială, guvernatorul a declarat că la sfârşitul anului 2015 acestea au fost controlate de echipe independente, au fost stabilite aşa-numite studii de diagnosticare ce au identificat probleme de tot felul. Toate băncile au propus planuri de remediere care au fost validate de BNM şi sunt acum îndeplinite. În opinia sa, toate trei sunt astăzi în perioada de convalescenţă.

În altă ordine de idei, Sergiu Cioclea a declarat că este foarte regretabil că Moldova a figurat în acea renumită „spălătorie rusească”, însă nu izolat, sunt multe-multe ţări, inclusiv din UE, care au figurat în acest lanţ, inclusiv ţări în care procedurile de luptă împotriva spălării banilor ar fi trebuit să funcţioneze mult mai bine decât în Republica Moldova. Trebuie să ne recunoaştem greşelile, dar să nu ne singularizăm excesiv în această problemă, care este de ordin global, a mai spus guvernatorul BNM.