logo

Guvernatorul Băncii Naționale a fost revocat din funcție


https://www.ipn.md/ro/guvernatorul-bancii-nationale-a-fost-revocat-din-functie-7966_1101621.html

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 81 de deputați, în seara zilei de 21 decembrie, transmite IPN.

Revocarea din funcție a guvernatorului BNM a fost propusă după audierile organizate de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul „Frauda Bancară”. În proiectul de hotărâre se stipulează că guvernatorul BNM, Octavian Armașu, nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.

Tot în cadrul ședinței plenare a fost adoptat un proiect de hotărâre, elaborat de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care prevede că activitatea instituțiilor responsabile de procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar este una ineficientă și insuficientă. Aceste instituții vor prezenta, în termen de trei luni, în plenul Parlamentului, acțiunile întreprinse pentru a recupera prejudiciile din frauda bancară și acțiunile ulterioare în vederea îmbunătățirii procesului de recuperare.

Octavian Armașu deţine funcţia de guvernator al BNM din noiembrie 2018. Acesta a fost precedat de Sergiu Cioclea (aprilie 2016 – noiembrie 2018), Dorin Drăguțanu (noiembrie 2009 – aprilie 2016) și Leonid Talmaci (iunie 1991 – septembrie 2009).