logo

Guvernarea trebuie să creeze un fond de cofinanţare a proiectelor transfrontaliere, deputat


https://www.ipn.md/ro/guvernarea-trebuie-sa-creeze-un-fond-de-cofinantare-a-proiectelor-transfrontalie-7966_1015128.html

Guvernarea Republicii Moldova trebuie să creeze un fond de cofinanţare a proiectelor transfrontaliere. De această părere este deputatul George Mocanu. Parlamentarul a declarat pentru IPN că, deşi în Moldova se majorează numărul de proiecte implementate şi a investiţiilor atrase, rămâne problema cofinanţării din partea beneficiarilor. „Acum nivelul de cofinanţare este de 10%, dar dacă atragi o sumă mare, de exemplu 3 milioane de euro, este problematic ca beneficiarii să contribuie cu 300 de mii”, a spus oficialul. Parlamentarul a participat, luni, la Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor, organizat de către Business Consulting Institute la Chişinău.

George Mocanu spune că de câţiva ani lucrurile se mişcă din loc şi, datorită sprijinului Comisiei Europene prin diferite proiecte, aşa ca „Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră”, în ultima perioadă au avut loc tot mai multe lansări de proiecte transfrontaliere în Moldova.

„Din experienaţa şi din comunicarea de până acum cu beneficiarii am descoperit mai multe probleme, în primul rând cofinanţarea. Aici statul ar trebui să se gândească la un fond de cofinanţare. În al doilea rând, din păcate, avem sisteme administrative foarte diferite în Moldova, Ucraina şi România. Chiar dacă suntem vecini, aceste sisteme de multe ori nu sunt compatibile. Nivelul de luare a deciziilor este diferit, când vine vorba de autorizaţii şi avize, cineva o face într-o perioada e de 30 de zile, altcineva în 60 de zile sau chiar în 90, avizarea unui proiect durează 10 zile sau 2 luni –  aceasta duce la tergiversare şi la probleme de implementare”, a apreciat oficialul.

George Mocanu spune că, în afară de antreprenori, şi autorităţile trebuie să colaboreze la nivel transfrontalier, iar o soluţie pentru a rezolva problemele oamenilor de afaceri este armonizarea legislaţiei naţionale la cea europeană, trecerea la aquisul comunitar, care va ajuta la implementarea cât mai rapidă a proiectelor.

Valentina Veveriţă, şefa Direcţiei politici de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii din cadrul Ministerului Economiei, a spus că acest forum al antreprenorilor este de o importanţă deosebită pentru sectorul ÎMM-urilor. „În Moldova ÎMM-urile constituie 97% din toate întreprinderile şi şi contribuie în proporţie de 28% la formarea PIB-ului. Este importantă dezvoltarea întreprinderilor şi nu vom reuşi dacă nu vom dezvolta cooperarea transfrontalieră, trebuie să organizăm internaţionalizarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar fără acest gen de cooperare nu vom reuşi. Studiile prezentate la forum au arătat că antreprenorii din Republica Moldova, comparativ cu cei din România, nu cunosc legislaţia statelor vecine, nu cunosc despre oportunităţile de a extinde întreprinderile şi în ţările vecine”, a remarcat Valentina Veveriţă.

Proiectul „Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră” este susţinut financiar de către Comisia Europeană, prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat, în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013. Proiectul este implementat de Business Consulting Institute în parteneriat cu Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord-Est România, Asociaţia Dialog pentru Dezvoltare Iaşi şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Regiunii Kolomyya (Ucraina).