logo

Guvernarea și opoziția interpretează diferit Rezoluția UE


https://www.ipn.md/ro/guvernarea-si-opozitia-interpreteaza-diferit-rezolutia-ue-7965_1042849.html

Partidul Liberal Democrat și Partidul Acțiune și Solidaritate consideră că Rezoluția adoptată recent de Parlamentul European va avea repercusiuni asupra cetățenilor și relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au intrat într-o criză foarte gravă, iar vina o poartă guvernarea. În același timp, Partidul Democrat afirmă că Rezoluția este una politică și înseamnă o lovitură asupra cetățenilor din partea partidelor de opoziție PAS, PPDA și PLDM. Declarațiile au fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Președintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, spune că este foarte întristat de duritatea Rezoluției pentru că aceasta lovește nu doar în guvernare, care este responsabilă de actul de injustiție legat de nevalidarea alegerilor locale din Chișinău, dar și în imaginea Republicii Moldova. „Desigur, vor exista repercusiuni și asupra cetățenilor și responsabilitatea este a Partidului Democrat și a acestei guvernări, care împreună cu Partidul Socialiștilor, au generat aceste situații”, spune Viorel Cibotaru. Potrivit lui, în UE există o îngrijorare că situația legată de alegerile locale va perpetua și la scrutinul parlamentar.

Istoricul Vadim Pâslariuc, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, spune că după nouă ani de guvernare așa-zisă pro-europeană relația Republicii Moldova cu UE a intrat într-o criză tot atât de gravă cum era în anul 2009, când s-a soldat cu expulzarea unor ambasadori din Uniunea Europeană. Potrivit lui, Rezoluția Parlamentului European a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare – 343 de voturi împotriva la 35. „Niciodată în istoria Uniunii Europene și a statelor aliate nu s-a ajuns la trecerea acestei linii roșii care se numește anularea alegerilor. Toți europarlamentarii au alegători acasă, ei tot trebuie să explice ce s-a întâmplat în Republica Moldova și nu pot să explice cum într-un stat care pretinde la integrarea europeană, niște alegeri foarte importante, care au fost declarate, inclusiv de guvernare drept libere și corecte, au fost anulate printr-un act abuziv al justiției. În ultimii ani, la noi s-au mai fraudat alegeri, dar niciodată nu s-a ajuns să se treacă această linie roșie atunci când a câștigat opoziția și cineva n-a convenit”, a declarat Vadim Pâslariuc.

Vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, afirmă că această Rezoluție a Parlamentului European este una politică și ea nu înseamnă o lovitură față de oameni, așa cum se speculează, dar este o lovitură dată de anumite familii politice europene din care fac parte PLDM, PAS și PPDA. Totodată, politicianul consideră că Rezoluția a fost una grăbită și conține o sumedenie de declarații neverificate. „Spre exemplu, scăderea încrederii în instituțiile statului. În ultimii 2,5 ani acest Guvern a arătat că a preluat o încredere extrem de joasă a cetățenilor în instituțiile statului și nu altcineva decât BOP, difuzat de IPP, care este, de fapt, o organizație afiliată PAS, PPDA și PLDM, au arătat încredere dublată și triplată în instituțiile publice”, a declarat vicepreședintele PDM.

Joi, 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Europarlamentarii consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să se ia numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate.