logo

Guvernarea nu-şi poate permite decizii care să pericliteze parcursul european, experţi


https://www.ipn.md/ro/guvernarea-nu-si-poate-permite-decizii-care-sa-pericliteze-parcursul-european-ex-7967_1013688.html

Reprezentanţii societăţii civile, care au lansat Platforma „Pentru Europa”, îndeamnă guvernarea să pună în aplicare, cât mai curând, Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Ei spun că guvernarea nu-şi mai poate permite riscul unor decizii care să pericliteze parcursul european, pentru că riscă să fie taxată de propriii alegători la alegerile parlamentare din această toamnă.

Într-o conferinţă de presă la IPN, directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, a spus că guvernarea, ca şi societatea în întregime, este supusă unor presiuni din exterior, dar şi din interior, în mare parte provocate. Riscuri pentru ratificarea Acordului de Asociere există până la ultimul vot din Parlament. Arcadie Barbăroşie a mai spus că este important să înceapă aplicarea Planului de acţiuni, elaborat şi aprobat de către  Guvern.

„Până la următoarele alegeri parlamentare, din noiembrie anul curent, a rămas foarte puţin timp şi, aşa cum arată sondajele de opinie, actuala coaliţie nu este privită de propriul electorat cu ochi tocmai fericiţi. În mare măsură, pe perioada celor 5 ani de când este la guvernare, coaliţia a călcat adesea prin străchini, iar guvernarea nu mai are timp şi nu-şi mai poate permite riscul unor decizii care să pericliteze parcursul european”, a spus Arcadie Barbăroşie.

Preşedintele Centrului de Resurse Dialog-Pro, Lilia Snegureac, a subliniat, în aceeaşi conferinţă de presă, că acele consultări care au avut loc cu societatea civilă privind Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere trebuie să continue, iar actuala guvernare şi cea viitoare ar trebui să asculte, nu doar să audă, vocea societăţii civile, deoarece este vocea cetăţenilor.

„Nu doar informarea cetăţenilor este importantă cu privire la Acordul de Asociere. Este foarte importantă comunicarea. Vă asigur că cetăţenii au ce spune. Au întrebări practice. Într-adevăr, trebuie să facem front comun societatea civilă şi mass-media, să informăm cetăţenii, pentru că ei trebuie să ştie că după semnarea Acordului de Asociere vor veni fonduri din partea UE. Este important să le aducem la cunoştinţă despre asimilarea acestora şi despre faptul că reformele se vor face nu de dragul UE, dar pentru toţi cetăţenii”, a subliniat Lilia Snegureac.

La rândul său, secretarul general al Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari, a menţionat că integrarea europeană nu este un ideal, sunt lucruri pe care guvernarea trebuie să le facă. Guvernarea trebuie să lupte cu adevărat împotriva corupţiei, să ajusteze legislaţia naţională la cea europeană.

Peste 50 de organizaţii neguvernamentale, platforme civice şi fundaţii au semnat o declaraţie publică de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova şi au lansat Platforma „Pentru Europa”, deschisă pentru toţi cei care împărtăşesc valorile şi idealurile europene. Reprezentanţii societăţii civile cer Parlamentului ratificarea imediată a Acordului de Asociere cu UE şi depunerea tuturor eforturilor pentru a obţine statutul de ţară candidat la aderare.