logo

Guvernarea nu și-a făcut toate temele pe acasă pentru a primi asistența macrofinanciară a UE, opinie


https://www.ipn.md/ro/guvernarea-nu-si-a-facut-toate-temele-pe-acasa-pentru-a-primi-asistenta-macrofin-7978_1039936.html

Rapoartele de evaluare efectuate de către reprezentanții societății civile confirmă faptul că autoritățile au atins anumite progrese pe 10 condiții sectoriale. Multe dintre condiții au înregistrat progrese modeste și conțin multiple deficiențe, iar unele sunt nefinalizate, ceea ce diminuează semnificativ impactul acțiunilor pe termen mediu și lung, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Din totalul de 10 condiții, 5 au fost realizate cu deficiențe, iar două nu au fost duse până la capăt. Astfel, doar 3 condiții sunt realizate fără defecte majore, subliniază politologul făcând referință la rapoartele societății civile.

În opinia lui Dionis Cenușă, în baza acestor calificative, prima tranșă a asistenței macro-financiare trebuie reținută până când vor fi înlăturate toate deficiențele din cele 7 condiții problematice.

În mod particular, el se referă la asigurarea unei funcționări excelente a Autorității Naționale a Integrității, care trebuie să obstrucționeze instinctele coruptibile din sectorul public și politic. La fel, o atenție deosebită necesită activarea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, al cărei rol este esențial pentru a restitui maximul posibil din fraudele comise în sistemul bancar, dar nu numai.

Cea mai dificilă parte în evaluarea UE este pe partea precondițiilor politice, unde Moldova înregistrează în permanență rezultate slabe. Modificarea sistemului electoral în folosul partidului de la guvernare și în mod netransparent constituie preocuparea principală.

Dionis Cenușă amintește că potrivit constatărilor societății civile, guvernarea ar fi îndeplinit fără rezerve doar 12 acțiuni din recomandările sugerate de Comisia de la Veneția cu privire la modificarea sistemului electoral, 14 acțiuni - cu unele deficiențe, iar 6 acțiuni – nu au fost îndeplinite deloc.

Doar în baza acestor evaluări prima tranșă nu trebuie acordată, scrie politologul. De aceea, precondițiile politice reprezintă domeniul în care guvernării de la Chișinău îi vine mai greu să camufleze eșecurile și să insinueze progrese.

În realitățile moldovenești, asistența macro-financiară a UE poate avea un impact favorabil pentru accelerarea unor reforme dureroase și ocolite până acum de guvernare, concluzionează politologul.