logo

Guvernarea ignoră cel mai activ segment civic în dialogul cu societatea civilă, BUN


https://www.ipn.md/ro/guvernarea-ignora-cel-mai-activ-segment-civic-in-dialogul-cu-societatea-civila-b-7967_1023084.html

Blocul Unităţii Naţionale (BUN), din care fac parte peste 20 de ONG-uri, condamnă modul în care conducerea de vârf îşi alege partenerii de dialog atunci când vine vorba de societatea civilă. Potrivit reprezentanţilor blocului, deşi a fost organizat aşa-numitul Forum Public, puterea îşi selectează pe criterii netransparente interlocutorii, ignorând cel mai activ segment civic.

Reprezentantul Blocului Unităţii Naţionale, Constantin Codreanu, a declarat joi, 15 octombrie, la o conferinţă de presă la IPB, că BUN şi-a exprimat disponibilitatea de a participa la dialog atât în mod public, printr-un comunicat emis luni de Mişcarea Civică Tinerii Moldovei, cât şi în privat, prin discuţii cu persoanele implicate în procesul de organizare a Forumului Public. Este regretabil faptul că autorităţile se tem să iniţieze discuţii cu adevărat deschise pentru a identifica paşii concreţi în vederea depăşirii crizei profunde în care a ajuns ţara, a menţionat Constantin Codreanu.

Potrivit lui, această ignorare a celor cu viziuni pro-româneşti este un indiciu al ruperii de realitate a puterii şi confirmă lipsa clară de respect faţă de doleanţele cetăţenilor. „Recent, Republica Moldova a semnat un acord prin care Guvernul de la Chişinău va primi un împrumut de 150 de milioane de euro din partea României. Considerăm că este o ipocrizie acceptarea banilor româneşti, dar ignorarea noastră ca parte fundamentală a societăţii”, a notat tânărul.

Constantin Codreanu a mai declarat că mişcarea unionistă salută ideea enunţată de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu privire la organizarea unui referendum privind unirea Republicii Moldova cu România. Potrivit tânărului, faptul că această ideea a fost enunţată de un oficial de rang înalt este o victorie a unioniştilor. Acesta a mai spus că deşi nu a fost invitată să participe la forumul de miercuri, mişcarea unionistă este dispusă să ia parte la ulterioarele întruniri de acest gen.

Claudia Ioviţă, membră a Blocului Unităţii Naţionale, a declarat că de la fondare, mişcarea unionistă a organizat un şir de activităţi printre care şcoli de vară, excursii, donaţii de carte, Podul de Flori şi, nu în ultimul rând, marşuri stradale care au întrunit mii de persoane. Susţinătorii şi membrii mişcării unioniste şi-au dorit să transmită autorităţilor mesajul că doar reunirea Republicii Moldova cu România este unica soluţie viabilă pentru depăşirea crizei, însă autorităţile au neglijat acest segment al societăţii civile.

Blocul Unităţii Naţionale este o coaliţie formată din peste 20 de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România.