logo

Guvernarea ezită să dea curs invitaţiei la dialog privind revendicările înaintate de Forumul civic, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/guvernarea-ezita-sa-dea-curs-invitatiei-la-dialog-privind-revendicarile-7978_1025489.html

La 11 zile de la înaintarea revendicărilor de către reprezentanţii societăţii civile, se constată că guvernarea nu a întreprins nimic pentru a forma grupul de dialog, solicitat în Rezoluţia Forumului civic din 29 ianuarie 2016. Declaraţia a fost făcută de către directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Nevoia de comunicare şi de schimbare. Dialog virtual dintre societatea civilă şi guvernare privind şansele revendicărilor înaintate de către Forumul civic”, ediţia L din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Potrivit expertului, guvernanţii au cunoscut din timp foarte bine revendicările protestatarilor şi ale societăţii civile şi oricum nu a urmat niciun pas, nicio reacţie. „Astăzi sunt 11 zile de când au fost înaintate guvernării revendicările şi aceasta înseamnă că ar fi putut să întreprindă câţiva paşi simpli pentru a încerca să stabilească o formulă de dialog cu reprezentanţi ai Forumului civic. Este adevărat, prim-ministrul a solicitat o întâlnire cu societatea civilă, dar şi-a declinat din start responsabilităţile privind reprezentarea guvernării în întregime. Premierul a afirmat că poate discuta doar despre acele teme care se referă la Executiv”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

Expertul a menţionat că, totuşi, una dintre revendicări a fost îndeplinită. Este vorba despre adoptarea pachetului de legi privind integritatea. „Colegii care au monitorizat acel document afirmă că, în fond, coincide cu ceea ce au cerut participanţii la Forum. Documentul este identic cu propunerea înaintată anterior de Guvernul lui Chiril Gaburici, dar nu a fost acceptată”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, expertul permanent al proiectului IPN, revendicările Forumului s-au regăsit şi în condiţionalităţile înaintate de Guvernul României. „Aceste condiţionalităţi cu accente foarte grave le vom regăsi şi în Rezoluţia Uniunii Europene adresată Republicii Moldova astăzi, 15 februarie. Noi le spunem guvernanţilor: „Voi ne-aţi fentat pe noi, cetăţenii, dar acest ecou al rezoluţiilor noastre le veţi găsi în condiţionalităţile UE. Nu puteţi merge mai departe de UE pentru că Uniunea Europeană are în mâini ceea ce se numeşte instrumentul de finanţare în cadrul Acordului de Asociere”, a menţionat Igor Boţan.

Potrivit lui, guvernanţii, totuşi, sunt siliţi să facă unii paşi. „Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a fost nevoit să anunţe că va avea loc un alt concurs pentru guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, după ce l-au prăbuşit cu succes pe cel organizat la sfârşitul anului trecut. Condiţionalităţile înaintate de colegii de la Asociaţia Expert-Grup iată că sunt acceptate de Andrian Candu după ce mesajul respectiv a venit de la instituţiile internaţionale de finanţare”, a declarat Igor Boţan, menţionând că partenerii de dezvoltare ştiu foarte bine ce se întâmplă în Moldova.

Vorbitorii de la dezbateri au menţionat că ar fi mulţumiţi, dacă guvernarea, care pare să facă abstracţie de revendicările Forului civic, ar îndeplini prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ce includ şi cerinţele înaintate autorităţilor de către societatea civilă.