Guvernarea de la Chișinău defavorizează diaspora prin actualul sistem electoral, crede Oleg Bînzar, potențial candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe circumscripția uninominală SUA și Canada. În opinia sa, diaspora ar trebui să obțină 30% din mandate în legislativ.
Într-o conferință de presă la IPN, Oleg Bînzar a spus că actualmente din 101 mandate doar trei sunt rezervate pentru diasporă. „În felul acesta se transmite un mesaj clar că nu este nevoie ca diaspora să fie activă și să aibă o reprezentare activă în legislativ”. Oleg Bînzar a mai spus că diaspora este descurajată și prin faptul că nu poate susține financiar partidele din țară sau anumiți candidați. „Dacă studiem atent Codul Electoral, vedem anumite puncte care restricționează sau elimină posibilitatea diasporei , a oamenilor plecați înafara țării, să susțină partidele, candidații care sunt aici activi politic”. Potrivit lui Oleg Bînzar, nici potențialii candidați din diasporă nu sunt încurajați să se lanseze în campania electorală.
Oleg Bînzar spune că politicienii din Chișinău ar trebui să renunțe la atitudinea de „consumator” față de diasporă. „Până acum 20 de ani, politicienii de la Chișinău așteptau bani din diasporă, acum așteaptă voturile și nu se vede ca ei să se intereseze care sunt nevoile diasporei din ziua de azi”. Potențialul candidat s-a referit și la numărul mic de secții de votare deschise înafara țării. În opinia sa, o soluție ar fi introducerea votului electronic.
Oleg Bînzar a făcut apel către diasporă să se angajeze și să participe la vot, să pună valoare pe votul lor și să nu-l subestimeze.
Potențialul candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie locuiește de 20 de ani în SUA, țară unde are afaceri în construcție și IT. În Moldova desfășoară proiecte de caritate. Actualmente este în proces de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea sa în calitate de concurent electoral.