logo

Guvernarea are nevoie de un succes şi îl vede în Summitul de la Vilnius, Igor Dodon


https://www.ipn.md/ro/guvernarea-are-nevoie-de-un-succes-si-il-vede-in-7965_1008157.html

Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE, are 2 mize, una internă şi alta externă. Pe intern, politicienii de la guvernare au nevoie de un succes pe care să-l prezinte alegătorilor şi văd în Summit acest succes. De această părere este deputatul Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice „Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, organizate de agenţia IPN.

„E un subiect extrem de important Vilniusul, este un eveniment de anvergură. El face agenda politică, dar şi pe cea geopolitică. Miza celor de la guvernare este foarte simplă - după 4 ani ei trebuie să vină cu ceva. În mare parte, vectorul european a fost compromis de activitatea Alianţei pentru Integrare Europeană. Ei trebuie să vină măcar cu un succes şi cu o nouă promisiune. În opinia noastră, Vilniusul este o etapă bună pentru a demonstra că nu se schimbă nimic”, a remarcat Igor Dodon.

Deputatul socialist spune că după Vilnius oamenii nu vor fi mai siguri pentru ziua de mâine, salariile şi pensiile nu vor creşte, şi oamenii vor continua să plece din ţară. „Dezamăgirea şi compromiterea vectorului european ar putea fi şi mai mari. Le zic celor de la guvernare să fie foarte atenţi la ceea ce spun şi promit”, a remarcat Igor Dodon.

A doua miză, externă, a Summitului de la Vilnius, este însuşi Parteneriatul Estic, care are nevoie de un succes. „Se vede că parteneriatul nu mai are chiar aşa de multe succese. Partenerii externi trebuie să arate că Republica Moldova este o istorie de succes. Birocraţii de la Bruxelles vor să arate istorii de succes. De ce nu mergeţi la popor ca să întrebaţi unde vrea să meargă? În următorii 8-10 ani Moldova nu va face parte din nici o uniune. Haideţi 8 ani să ne ocupăm de problemele sociale, politice, de reintegrarea ţării, şi mai apoi să facem un referendum ca să vedem unde vrem să mergem”, a îndemnat deputatul socialist.

Igor Dodon se indignează că nu este făcut public conţinutul Acordului de Asociere. Parlamentarul susţine că a văzut unele capitole care prevăd instituirea Zonei de comerţ liber şi că acolo ar exista cifre contradictorii. „Cetăţenii vor să trăiască mai bine şi este indiferent în ce uniune. Majoritatea vor locuri de muncă, vor salarii, ziua de mâine să fie asigurată, viitor pentru copii. Aceşti cetăţeni văd că în ultimii ani, sub lozinca de integrare europeană, lucrurile nu merg mai bine. Dacă Republica Moldova semnează acordul de liber schimb cu UE, care nu poate fi compatibil cu acordul de liber schimb cu CSI, atunci eu întreb ce vom face cu 100 mii de tone de mere pe care le exportăm în Rusia”, a spus deputatul. El este de  părere că Moldova ar trebui să promoveze o politică de interior, să lucreze câţiva ani la dezvoltarea sa şi mai apoi să vadă dacă mai are nevoie să facă parte fie din Uniunea Europeană, fie din cea Euroasiatică.

„Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, este ediţia a XXII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.