logo

Guvernanţii trebuie să fie mai fermi în problema fermierilor din Dubăsari, opinii


https://www.ipn.md/ro/guvernantii-trebuie-sa-fie-mai-fermi-in-problema-fermierilor-din-7965_1015735.html

Autorităţile de la Chişinău fie că nu vor sau nu pot să se implice mai ferm în problema fermierilor intimidaţi de către autorităţile separatiste de la Tiraspol. Expertul Asociaţiei „Promo-LEX”, Pavel Postică, este de părere că guvernanţii ar trebui să se axeze mai mult pe garantarea drepturilor omului, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Fabrika”, la Publika TV, Pavel Postică a pus mai multe întrebări retorice: „De ce Federaţia Rusă este în drept să deschidă dosare penale şi să  ia atitudine agresivă în cazul când conaţionalilor ruşi din alte ţări le-ar fi încălcate drepturile, iar noi, pe pământul nostru, ne temem să intervenim? De ce organele de drept de la Chişinău nu sunt mai hotărâte şi nu intentează dosare penale celor care încalcă drepturile fermierilor transnistreni la proprietate?”.

Şi jurnalistul Ion Terguţă este de părerea că autorităţile de la Chişinău ar trebui să aibă o atitudine mai serioasă  faţă de această problemă. „Ceea ce se întâmplă acum este un război informaţional din partea regiunii separatiste. Guvernanţii noştri trebuie să aibă o atitudine mai fermă şi să găsească soluţii pentru problema fermierilor”, a subliniat jurnalistul.

Expertul în drept constituţional Vitalie Gămurari speră că la şedinţa de marţi, 7 octombrie, a Consiliului Suprem de Securitate vor fi luate măsuri pentru soluţionarea problemei fermierilor aflaţi în conflict cu autorităţile transnistrene. „Sper că vor decide ceva concret. Astfel de discuţii trebuie să fie cât mai dese. Mai ales că suntem în perioadă electorală. Organele de drept trebuie să conlucreze între ele pentru a apăra dreptul la proprietatea a acestor oameni”, a conchis Gămurari.

Administraţia transnistreană restricţionează, din primăvara acestui an, accesul fermierilor din Dubăsari la terenurile de după traseul Râbniţa-Tiraspol. Tiraspolul le cere fermierilor să încheie contracte arendă asupra acestor terenuri, iar fermierii spun că acest lucru ar însemna automat pierderea dreptului de proprietate asupra pământurilor respective, drept pe care îl au garantat de autorităţile constituţionale ale ţării.