logo

Gurin: Problemele legate de organizarea Procuraturii pot fi rezolvate doar printr-o reformă amplă


https://www.ipn.md/ro/gurin-problemele-legate-de-organizarea-procuraturii-pot-fi-rezolvate-doar-7967_1007068.html

Procuratura Generală are nevoie de o reformă amplă care a demarat deja, a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă procurorul general Corneliu Gurin, citat de IPN.

„În interiorul Procuraturii sunt multe lucruri de schimbat, de la mentalitate până la lupta cu corupţia, sunt şi alte aspecte negative cu care ne confruntăm, dar pe care nu ne ferim să le abordăm”, a declarat Gurin.

Mai întâi, potrivit acestuia, sunt necesare schimbări la nivel de organizare, inclusiv în ceea ce priveşte organigrama instituţiei, iar aceste acţiuni sunt deja în derulare. Dar sunt schimbări de făcut şi în ceea ce priveşte modul în care activează procurorii şi condiţiile în care activează. „Mă refer la statutul procurorilor, cărora trebuie să le garantăm independenţă procesuală şi stabilitate administrativă, dar şi la condiţiile de muncă în care activează, care sunt, în prezent, sub orice limită a acceptabilităţii. Chiar sediul PG, am impresia, nu a fost renovat de când a fost construit. Sunt lucruri de realizat şi în ceea ce priveşte modul în care este văzută instituţia, modul în care ne prezentăm în faţa cetăţenilor. Obiectivul pe care l-am stabilit este sporirea eficienţei şi restabilirea încrederii publice generale în instituţia Procuraturii”, a precizat Corneliu Gurin.

În context, el a amintit că recent a fost format un grup de lucru prin ordin comun al Procurorului General şi Ministrului Justiţiei, în scopul îndeplinirii măsurilor necesare realizării reformei Procuraturii. În sarcina acestui grup stă elaborarea pachetului de amendamente legislative vizând o serie de aspecte generale şi concrete ale activităţii procuraturii, printre care şi: procedura de numire şi demitere a Procurorului General; stabilirea criteriilor/procedurilor clare, transparente, obiective şi bazate pe merit pentru selectarea, numirea şi promovarea procurorilor; fortificarea capacităţilor şi asigurarea independenţei Consiliului Superior al Procurorilor; asigurarea independenţei procurorilor şi a procuraturii per ansamblu etc.

În componenţa grupului au intrat persoane din cadrul Procuraturii, specialişti de la Ministerul Justiţiei, experţi ai societăţii civile şi experţii Misiunii UE pentru consultanţă la nivel înalt, au fost invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale şi ai misiunilor diplomatice.

„Vreau să remarc cu satisfacţie că, în pofida faptului că a trecut foarte puţin timp şi cu toate că nu au fost alocate resurse financiare în acest scop, membrii grupului de lucru îşi desfăşoară activitatea cu abnegaţie, devotament şi chiar având o înaltă doză de entuziasm. Deci, puţină răbdare şi vom avea şi rezultatele primare, expuse transparent, aşa cum ne-am dorit de la bun început”, a concluzionat Corneliu Gurin.