Gunoiştea din strada Uzinelor este un focar de poluare, ecologişti
https://www.ipn.md/ro/gunoistea-din-strada-uzinelor-este-un-focar-de-poluare-ecologisti-7967_993605.html
Gunoiştea din strada Uzinelor, lângă Mina Purcel, este un focar de poluare a solului şi a mediului, atenţionează ecologiştii, solicitând autorităţilor capitalei să reia transportarea deşeurilor la poligonul din satul Ţânţăreni, Anenii Noi, transmite Info-Prim Neo.
La o dezbatere publică, organizată de către Consiliul consultativ al ONG-urilor de mediu, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologistă din Moldova, Vlad Garaba, a menţionat că depozitarea deşeurilor solide în strada Uzinelor, aproape de localitatea Bubuieci, nu este autorizată, spaţiul nefiind amenajat adecvat.
Vicedirectorul Regiei Autosalubritate, Alexandru Bajura, a precizat că rampa din strada Uzinelor, este temporară, până se va rezolva problema de la Ţânţăreni. „În prezent nu se poate depozita gunoiul la Ţânţăreni, localnicii sunt împotrivă. Recunoaştem că nu este corect ceea ce s-a întâmplat şi aşteptăm o decizie a Consiliului municipal Chişinău”, a declarat vicedirectorul de la Autosalubritate.
Alexandru Apostol, directorul Agenţiei Ecologice Chişinău, de asemenea a menţionat că în strada Uzinelor nu există condiţii pentru depozitarea deşeurilor. S-au depistat cazuri când aici au fost aduse şi deşeuri chimice periculoase. „Poligonul de la Ţânţăreni are o capacitate de depozitare a deşeurilor pentru încă cel puţin 10 ani. Urmează ca autorităţile să găsească numitorul comun, să încheie contracte şi să fie utilizat poligonul de la Ţânţăreni”, a declarat Alexandru Apostol.
Şi primarul de Bubuieci, Ion Saranuta, a spus că poligonul din apropierea localităţii creează incomodităţi. Noaptea se dă foc la gunoi, iar fumul vine peste Bubuieci. Dacă nu vor fi luate măsuri, oamenii vor începe să protesteze. „Avem copii, bătrâni şi oameni bolnavi. Vara apar multe insecte, iar câinii vagabonzi şi şobolanii se înmulţesc. Acţiunile sunt ilegale, iar populaţia nu a fost consultată când s-a decis amplasarea acestei gunoişti”, a declarat primarul.
Reprezentantul proiectului Eco Verde, prezent la dezbatere, a propus sortarea, tratarea şi reciclarea deşeurilor, spunând că astfel problema poate fi rezolvată.
Poligonul din Ţânţăreni are o capacitate de 40 de milioane de tone de deşeuri, iar până în prezent a fost exploatat doar jumătate din potenţial. Gunoiul nu mai este însă dus la Ţânţăreni de aproape un an, după un val de proteste ale locuitorilor satului.